На перерву — у масці: що чекає на рівненських школярів

4468 0

Ми у соцмережах:

На перерву — у масці: що чекає на рівненських школярів

Як відбуватиметься навчання в школах в умовах карантину — в інтерв’ю з начальником міського управління освіти Рівного Василем Харковцем.

Василь Харковець— Навчання таки розпочнеться з 1 вересня, чи якщо Рівне опиниться у «червоній» карантинній зоні, то школи так і не відкриються для учнів?

— Усі рішення ми ухвалюємо, спираючись на лист Міністерства освіти та на методичні рекомендації головного санітарного лікаря України. У якій зоні буде Рівне на 1 вересня, ніхто сказати не береться, але оскільки на сьогодні спалаху немає, то, сподіваюся, будемо у «зеленій», і всі діти підуть до школи. Традиційної лінійки проте не буде, бо рекомендовано обмежити будь-які скупчення людей, окрім засідання педагогічних рад.

— Міністерство освіти рекомендувало збільшити відстань між партами. Чи вдасться це зробити?

— Як правило, класи у нас переповнені — від 30 учнів. По одному розсадити учнів неможливо, за винятком Нової української школи, де парти рухаються. Але будемо старатися зробити все можливе, щоб діти якомога менше контактували.

— Хто нестиме відповідальність за дотримання рекомендацій міністерства, зокрема, за розведення потоків дітей на перервах?

— Виконання усіх рекомендацій лягає на управління освіти та керівника навчального закладу. Ми мусимо зробити максимально з того, що рекомендовано. Керівники закладів мають розробити маршрути руху учнів, будемо радитися.

— Їдальні працюватимуть?

— Так, харчування буде, але також є певні вимоги: соціальна дистанція, не більше чотирьох дітей за одним столом, кухарі — у масках та рукавичках.

— Масковий режим у школах діятиме?

— Діти та вчителі на уроках не мають бути у масках, але виходячи з класу, змушені їх будуть одягати. Контролювати дотримання будуть чергові вчителі та адміністратори.

— А ви підтримуєте масковий режим на перервах? Адже одягнена брудними руками маска може бути небезпечнішою для здоров’я, аніж відсутність маски на обличчях дітей.

— Щодо цього мав розмову з головним санітарним лікарем Віктором Ляшком, який був моїм учнем, ми обговорили ці питання — рекомендації будемо виконувати. Якщо висловлювати свою думку, то я не прихильник, аби діти на перервах вдягали маски.

— Вчителі самі купуватимуть маски?

— Педагогічних працівників та технічний персонал забезпечимо. Уже практично все куплено: по два безконтактних термометри на школу, мило, маски. У туалетах буде мило, антисептик та паперові рушники. Також дезінфікуючі засоби з дозаторами будуть при входах у школу та у класах. Думаю, що купленого за бюджетні кошти вистачить до кінця цього року.

— Температуру перевірятимуть лише у вчителів чи й в учнів?

— Лише у вчителів та в інших працівників школи.

— А у батьків?

— Батьків не допускатимуть до школи взагалі. У зв’язку з цим вирішуємо, як налагодити процес забирання першокласників батьками. Можливо, будемо рекомендувати керівникам закладів для початкової ланки зробити окремий вхід. Просимо батьків поставитися з розумінням — у школу їх впускати не будемо. Не буде і батьківських зборів.

— Якщо у вчителя виявлять підвищену температуру, який алгоритм дій?

— Вчителя з підвищеною температурою не допустять до роботи. Далі він повинен буде діяти за алгоритмом, розробленим МОЗ. Також ми вирішуємо, як у школах облаштувати окремі кімнати для дітей, в яких виявлять ознаки ГРВІ. Кожен вчитель урок розпочинатиме з п’ятихвилинного «знайомства» з дітьми: перевірятиме, чи у когось немає кашлю, підвищеної температури і т.д., тому що не завжди вдома на це звернуть увагу. Діти з ознаками захворювання мають бути ізольовані у цих спеціальних кімнатах, поки вчителі будуть зв’язуватися з батьками.

— Що буде з класом, в який прийде хворий учень чи вчитель: він відправлятиметься на карантин?

— Ні, на карантин клас не йтиме. Якщо буде підтверджено у певної кількості учнів, то рішення, відправляти клас на карантин чи ні, буде за рекомендацію Обласного лабораторного центру МОЗ.

— Торік значну частину часу учні були на карантинах і дистанційному навчанні. Це вплинуло на якість отриманих знань?

— Ми зуміли більш-менш пристойно вийти з цієї ситуації, організувати навчальний процес дистанційно, і результати ЗНО показали, що ми все ж адаптувалися до цього. Але очну форму навчання ніхто не замінить.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також