На Поліссі показали, як святкують Івана Купала

1539 0

Ми у соцмережах:

На Поліссі показали, як святкують Івана Купала

7 липня буде відзначатися церковне свято Різдво Іоанна Хрестителя (Івана Предтечі), яке називають святом Івана Купала. Сьогодні жителі Вараської громади вже його зустрічали.

Ой на Івана, та й на Купала
Там дівчинонька квіти збирала.
Квіти збирала, в пучечки клала,
До річки несла, в воду пускала...

За українськими традиціями,  співали пісні, водили хороводи та плели вінки на березі річки Стир, повідомляє у Фейсбуці газета "Полісся". Вараський район. 

Дата свята Івана Купала є незмінною і щороку припадає на 7 липня. Хоча основні святкування відбуваються в ніч з 6 та 7 липня. Івана Купала – це традиційне старослов'янське свято, яке пройшло крізь віка і дуже полюбилося українцям. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості, в цей час нечисть виходить до живих і гуляє поміж них. З цим і пов'язана традиція палити багаття як захист від нечситої сили та символ світла, сонця, повідомляє телеканал 1+1.

А чи можна купатися на Івана Купала? В цьому питанні варто розділити 2 етапи свята: ніч з 6 на 7 липня, коли відбуваються головні народні гуляння, та власне день 7 липня.

В ніч на Івана Купала з 6 на 7 липня категорично заборонено купатися в річках, озерах та інших водоймах. Адже вважається, що в цю ніч прокидається вся нечисть, особливо та, яка живе у водоймах: русалки, водяні тощо. І вони можуть затягнути людину під воду і потопити.

 

А от після сходу сонця 7 липня, в день Івана Купала, можна і треба купатися: нечисть вже відступає, а вода вдень набирає цілющих властивостей, змиває все погане з тіла і душі. Також вважалося гарною прикметою вмитися вранішньою росою 7 липня, це за повір'ями приносить здоров'я і красу.

А для того, щоб цієї ночі кожен зміг знайти свою “долю” без шкоди для власного здоров’я,  бо існує ризик втопитися у водоймах або отримати опіки біля вогнищ, Державна служба України з надзвичайних ситуацій радить дотримуватися наступних правил: 
Для купання обирайте лише спеціально обладнані місця;
Уникайте водойм із швидкою течією та не плавайте наодинці;
У воді купайтеся лише у світлу пору доби;
Не заходьте у воду у стані алкогольного сп'яніння;
Не стрибайте через “купальський вогонь”, якщо не впевнені у своїх силах;
Не залишайте без нагляду ритуальне багаття, щоб не спровокувати пожежу;
Не дозволяйте дітям самостійно відвідувати водойми.
Дотримуйтесь соціальної дистанції та правил особистої гігієни.
Пам'ятайте, що найбільш дієвий превентивний метод — це ваша власна обачність!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також