Не рвіть, не продавайте та не купуйте: на Поліссі стартує «квіткова» акція

601 0

Ми у соцмережах:

Не рвіть, не продавайте та не купуйте: на Поліссі стартує «квіткова» акція

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для довкілля тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини – вкотре наголошують в Державній екологічній інспекції Поліського округу у рамках екологічної акції "Первоцвіт – 2024", яка стартує на Поліссі.

Торгівля первоцвітами – це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Що загрожує правопорушникам:

стаття  88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: "За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу" передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88/1 КУпАП).

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Державна екологічна інспекція Поліського округу  застерігає: у період з кінця лютого до травня буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Проводитимуть перевірки місць збору та збуту декоративних рослин, під час перевезення на автошляхах. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також