На РАЕС нова ротація експертів МАГАТЕ: прибули фахівці з Японії та США

510 0

Ми у соцмережах:

На РАЕС нова ротація експертів МАГАТЕ: прибули фахівці з Японії та США

На Рівненській АЕС відбулася чергова ротація експертів постійної місії МАГАТЕ з питань ядерної безпеки та захищеності.

Під час наради з підбиття підсумків роботи експертів групи № 4 обговорено основні питання щодо зниження ризику ядерного інциденту та надання підтримки в реалізації державної відповідальності за забезпечення ядерної безпеки та захищеності на АЕС.

Варто відзначити, надання підтримки українським АЕС здійснюється відповідно до семи фундаментальних основ і саме за ними структурована робота кожної із груп експертів. Перша група на РАЕС працювала за такими фундаментальними основами, як: «фізична цілісність», «системи та обладнання безпеки й захищеності», «експлуатаційний персонал», «зовнішнє електропостачання», «комунікація». Команда другої ротації займалася в основному питанням «логістичного ланцюгу постачання», а третя група — «системою радіаційного моніторингу на майданчику та за його межами і системою протиаварійної готовності та реагування».

Четверта група експертів організувала роботу за напрямами ядерної безпеки й захищеності, логістики постачання, поглиблено вивчала діяльність станції у сфері управління ризиками, поводження з ядерним паливом, а також щодо використання досвіду експлуатації, ризик-орієнтованих підходів та коригувальних заходів. Експерти відвідували енергоблоки РАЕС, що перебувають у планово-попереджувальних ремонтах, спостерігали за підготовчими роботами з відвантаження палива за технологією Holtec, проводили інтерв’ю із персоналом, визначали перелік необхідного обладнання для підвищення рівня безпеки енергогенеруючого об’єкта. Наразі фахівці зі Словенії та Алжиру передали «естафету» наступній групі експертів.прокоментувала представниця МАГАТЕ. — звернувся до іноземних фахівців заступник головного інженера з технології та інжинірингу РАЕС.

Плановий візит п’ятої групи експертів триватиме близько трьох тижнів. Експерти із США та Японії виконуватимуть місію у межах технічного завдання. Наразі одним з напрямів роботи обрано управління важкими аваріями, увагу також буде акцентовано на поводженні із радіоактивними матеріалами, спектрі медичних послуг та визначенні певного обладнання, яке потребує підприємство тощо. Також у ході роботи місії передбачено проведення чергової інспекції та заходів МАГАТЕ в межах Угоди між Україною і МАГАТЕ про гарантії.

— Сподіваємось, ми матимемо такі ж відкриті дискусії й обговорення із персоналом РАЕС, які мали наші попередні колеги, і наша робота буде такою ж плідною, — зауважила старша експертка Агентства.

Юлія КУЛАЄВА,
кореспондент 
пресцентру РАЕС.
Фото: Надія Тимофєєнко


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також