На РАЕС відкрили представництво асоціації атомних операторів

1047 0

Ми у соцмережах:

На РАЕС відкрили представництво асоціації атомних операторів

Рівненська атомна електростанція поглиблює співпрацю з міжнародним ядерним співтовариством. На її промисловому майданчику створено представництво Московського центру Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС). Його в грудні 2013 року очолив Дмитрій Галкін, який до цього працював заступником начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС і добре знає станцію зсередини. Завдання представника — на місці координувати взаємодію АЕС з авторитетною організацією.

За словами Дмитрія Галкіна, необхідність створення її представництв безпосередньо на майданчиках АЕС виникла після аварії в березні 2011 року на японській станції "Фукусіма". Головна мета — удосконалення взаємодії з експлуатуючими організаціями.

Дмитрій Галкін
— Після тієї аварії ядерне співтовариство взяло на себе зобов'язання оновити і зміцнити Всесвітню асоціацію операторів АЕС, — говорить Дмитрій Галкін. — Керівники експлуатуючих організацій одностайно визнали, що ядерна галузь змінилася безповоротно, і щоб рухатися вперед, асоціація стала вимогливою до своїх членів. Було створено постфукусімську "Комісію Мітчелла", яка вивчила уроки аварії та виробила рекомендації реформування ВАО АЕС. Вони стосувалися розширення сфери діяльності асоціації, розробки всесвітньої комплексної стратегії аварійного реагування на події, підвищення рівня довіри асоціації (включаючи важливі зміни в програмі партнерських перевірок), підвищення рівня престижності та прозорості організації, а також підвищення внутрішньої узгодженості дій між її чотирма регіональними центрами. Протягом останніх двох років представництва Московського центру ВАО відкрито на майданчиках усіх атомних станцій радянського (російського) дизайну. Це пов'язано з необхідністю більш детального моніторингу експлуатаційного стану АЕС, розширення обміну міжнародним досвідом і надання технічної підтримки. Не стала винятком і Рівненська АЕС, де теж запрацював офіс представництва Московського центру ВАО. За словами Дмитрія Галкіна, фахівці, які мають знання і досвід роботи з програмами асоціації, забезпечать більш тісну взаємодію РАЕС з цим центром. Зокрема, вона стосуватиметься підтримки АЕС у плані максимально можливого підвищення безпеки та вдосконалення експлуатації. Крім цього, регіональні представники проводитимуть систематичний моніторинг стану експлуатаційної безпеки. У звітах вони відображатимуть поточний стан і визначатимуть тенденції. — Завданням представника Московського центру асоціації є і встановлення тісних партнерських відносин з персоналом станції, зокрема, з керівниками вищої ланки. Вибудовуючи відносини на основі довіри, достовірності та поваги при збереженні порядності у всіх взаємодіях, представники організації можуть найбільш ефективно здійснювати моніторинг АЕС та організовувати підтримку, спрямовану на підвищення експлуатаційної безпеки членів Московського центру ВАО АЕС, — підкреслив Дмитрій Галкін.

Довідка

Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації, щоб її члени могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності при експлуатації своїх АЕС. У рамках асоціації всі організації, які експлуатують АЕС, можуть спілкуватися і обмінюватися інформацією один з одним в атмосфері співпраці та відкритості. Членство у ВАО АЕС здійснюється через один або кілька напівавтономних регіональних центрів, розташованих в Атланті, Москві, Парижі, Токіо, і залежить від географічного розташування або типу реакторної установки. Так, Московський регіональний центр об'єднує АЕС та експлуатуючі організації Вірменії, Болгарії, Угорщини, Литви, Індії, Китаю, Ірану, Росії, Словаччини, України, Фінляндії та Чехії.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також