На Рівненщині масово поширюється новий шкідник, який знищує кущі

6754 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині масово поширюється новий шкідник, який знищує кущі

Самшитова вогнівка знищує декоративні кущі самшиту. Якщо минулими роками розповсюдження шкідника відбувалося локально, то тепер вогнища значно розширилися.

Основні ознаки заселення самшитовою вогнівкою: побіління листя, листя та пагони густо вкриті павутинням, яке засмічене екскрементами гусені.

Личинки на початку виїдають нижню сторону листків, далі гусениці старших віків грубо об’їдають листя та молоду кору самшиту, обплітають їх павутиною. При значному заселенні, кущі починають стрімко всихати, втрачати декоративність і навіть гинути.

Аномально тепла зима сприяла хорошим умовам для перезимівлі шкідника, який при настанні тепла активно почав харчуватися на кущах самшиту.

Управління фітосанітарної безпеки звертає увагу та рекомендує власникам зелених насаджень проводити систематичні обстеження та при наявності шкідника здійснювати захисні обробки.

Самшитова вогнівка живе відкрито – на неї діють хімікати, які застосовуються у боротьбі з листогризучими комахами. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща.

Хімічні препарати варто застосовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. Щодо застосування біологічного методу боротьби, то варто врахувати, що бактеріальні препарати найкраще застосувати на перших етапах пошкодження куща молодими гусеницями та за температури повітря 17-18°С.

Крім того, бактеріальні препарати діють не так швидко, як хімічні, тому до своєї загибелі гусениці ще можуть пошкоджувати листки самшиту, повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Рівненській області.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також