На Рівненщині підтримали законопроєкт спрощення процедури оцінки впливу на довкілля

273 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині підтримали законопроєкт спрощення процедури оцінки впливу на довкілля

Комітет ВРУ з питань екологічної політики нещодавно розглянув проєкт закону, що регулює окремі питання лісівництва. Йшлося про необхідність змін - а саме спрощення процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Чому довкола, здавалося б, давно врегульованого і роками дієвого питання стільки дискусій, ми запитали в Рівненській ОВА.

Нагадаємо. Процедура ОВД стала обовʼязковою до виконання всіма лісокористувачами ще з 2017 року.

Якщо коротко, її суть в оцінці всіх можливих ризиків перед проведенням будь-яких лісогосподарських заходів. А також забезпечення участі у цих процесах представників громадськості.

Це дієвий спосіб контролю - стверджують екологи.

Разом із тим лісівники наводять практичні аргументи. Вони озвучені і в згаданому законопроекті, де запропоновано спростити вартісну та довготривалу процедуру.

Ініціатори проекту закону пропонують запровадити ОВД на всі рубки головного користування, а на суцільні санітарні залишити ОВД для площ понад 10 га (зараз 1 га). Але факт стихійного лиха має бути засвідчений на комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

ДП «Ліси України» пропонує екологам брати участь в засіданнях комісій. І також наголошує, що проект - це можливість збільшити поставки деревини для фронту без необхідності вирубування здорових дерев.


- Не можна сказати, що сьогодні для Рівненщини це питання постає так само гостро, як для територій, де ліси знищила війна. В нашій області також поки немає і лісових ділянок, де робота блокується через непроведення процедури ОВД.

Потреба виправити окремі недоліки в законодавстві є. Ми цю позицію підтримуємо. Тому що не застраховані від стихійних лих та лісових пожеж. А це якраз і вливає на швидкість прийняття рішень та проведення необхідних санітарних заходів у таких випадках. Такі ділянки якраз і підпадають під дію закону.

Підходити до вирішення цих питань треба виважено, з врахуванням всіх можливих ризиків. Але процедура ОВД однозначно потребує удосконалення і ми готові цьому сприяти
, - наголошує заступник голови Рівненської ОДА Олександр Кохан.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також