На Рівненщині виявили сім нових пам’яток археології

3000 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині виявили сім нових пам’яток археології

Одразу сім об’єктів археології незабаром поповнять перелік нововиявлених пам’яток Рівненської області. Серед них – два поселення енеоліту та доби бронзи, яким понад п’ять тисяч років. Вони розташовані поблизу сіл Ходоси і Хотин Рівненського району.

Пам‘ятки виявили під час обстеження території, що відвели під будівництво нової ділянки північного обходу міста Рівне від села Хотин до автодороги Р-05. Усі сім об’єктів є дуже цікавими та можуть суттєво доповнити інформацію про найдавнішу історію цього регіону, – розповів директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

На одній з пам’яток поблизу села Шпанів науковці натрапили на старожитності, яким більше, аніж 10 тисяч років: це вироби з кременю, зокрема і знаряддя праці. На сьогодні в області, як і в Україні в цілому, досліджено небагато пам’яток цього періоду. Найбільш пізні артефакти на цьому ж об’єкті датуються XIX ст. і розповідають про відносно недавню історію.

Про результати розвідок археологи повідомили Міністерство культури України, яке рекомендувало внести усі об’єкти до списку нововиявлених пам’яток та виконати превентивні археологічні розкопки на давніх поселеннях в межах смуги відведення під дорогу. Відповідне звернення направлено до місцевого органу охорони культурної спадщини – управління культури та туризму Рівненської ОДА.

За словами завідувача відділу давньої історії та археології Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексія Войтюка (на фото), вперше за багато років список нововиявлених пам’яток археології Рівненщини поповниться групою з кількох пам'яток на відносно невеликій площі, кожна з яких — винятково цікава і може змінити наші уявлення про минуле нашого регіону. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також