На Рівненщині заборонили вилов щук

2883 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині заборонили вилов щук

На водоймах Нобельського національного природного парку з 15 лютого по 31 березня вводиться заборона на вилов щуки. Заборона діятиме на озерах Нобель, Острівське, Велике, Середнє, Хоромне, Засвітське, Задовже, Посвітське, Омит, Ніговищі, Липенське, Любинське, а також на річках Прип’ять, Стохід, Старожицька, Гнила Прип’ять, Веселуха, Ножик, Млинок.

Охоронні заходи пов’язані з початком нересту цього виду, оскільки щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C , що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів.

З метою захисту плідників у переднерестовий та нерестовий періоди, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладання ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, упродовж яких щука є дуже вразливою до вилову.

Прісноводна хижачка дуже важлива для балансу іхтіофауни, вона є свого роду регулятором: знищує хворих та ослаблених риб, що сприяє кращому зростанню цінних видів та оздоровленню їх популяцій.

За кожну незаконно здобуту щуку стягується штраф у розмірі – 3468 грн. Також порушнику може бути призначено адміністративний штраф розміром до 3400 грн. Повторне заподіяння шкоди та грубе порушення правил риболовлі тягне за собою кримінальну відповідальність

А рибалкам нагадують про заборону вилову риби на зимувальних ямах, яка діятиме до початку весняно-літньої нерестової заборони 2024 року.

Адміністрація Нобельського національного природного парку наголошує на необхідності дотримуватися чітко регламентованих правил любительської риболовлі, щоб неконтрольованим виловом не нашкодити природним біоресурсам регіону. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також