На Рівненщині знову створили бригаду тероборони: долю "Горині", запевняють, вона не повторить

3130 1

Ми у соцмережах:

Олександр Цись

При Рівненському обласному військкоматі створили бригаду територіальної оборони. Такі ж з’явилися і в інших регіонах – як у 2014 році, коли на сході України розпочалася війна.

У 2014-му, нагадаємо, на Рівненщині був створений батальйон територіальної оборони «Горинь». За ідеєю, люди, які вступили до «Горині», мали би захищати територію Рівненщини, проте батальйон відправили на схід, а потім реорганізували у мотопіхотний батальйон 30-ї ОМБР.

Бригада територіальної оборони (бригади більші за батальйони – Ред), яку утворюють зараз, уже не матиме назви – лише номер. Керуватиме нею, як і «Горинню» свого часу, полковник Олександр Цись.

За словами пана Цися, бригада нараховуватиме 3500 осіб. Посади у ній уже розподілено і навіть проходили збори. Такі збори та навчання будуть щороку, а військовики бригади у мирний час працюватимуть на цивільних посадах. До бригади їх призвуть лише після часткової або повної мобілізації.

Як озвучив Олександр Цись, всі охочі мають можливість підписати контракт із бригадою тероборони – на службу у резерві. Такий контракт надаватиме людині можливість працювати на цивільних посадах, а після мобілізації бути певним, що її призвуть саме до бригади тероборони, а не до військової частини.

Тим, хто підпише контракт і проходитиме навчання протягом року, нараховуватимуть премії.

«Вакантні» місця у бригаді, не зайняті контрактниками, заповнюватимуть військовозобов’язаними області. Але укомплектування під час мобілізації відбуватиметься за принципом важливості: спершу людей, які не мають контрактів, мобілізовуватимуть до основних бойових частин, а лише опісля до бригад тероборони.

Завдання бригад тероборони під час збройного конфлікту будуть різними: охорона державного кордону, органів державної влади, військових частин, боротьба з диверсійними силами, охорона міст від наступу противників і т.п.

Під час мобілізація бригада має зібратися протягом 25 діб.

Як запевнив Олександр Цись та обласний військовий комісар Михайло Гнатів, у разі посилення конфлікту бригаду територіальної оборони на схід уже не відправлять, як у 2014 році «Горинь». Мовляв, військові частини ЗСУ на сьогодні у набагато кращому стані, аніж були чотири роки тому.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також