На Рівненщину евакуйовують спортивних коней (ВІДЕО)

1714 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщину евакуйовують спортивних коней (ВІДЕО)

У село Мирогоща звозять спортивних коней із зони бойових дій. Там вони перебуватимуть до кінця війни. У Мирогощі є конюшня, левада для вигулу та іподром. Сюди перевозять коней господарі, які втратили конюшні чи не можуть прогодувати тварин.

Кобила Розочка тікає від обстрілів з 2014 року і на бойові дії вже реагує спокійно. Як розповідає її власниця Катерина Степанова, кобилу чи не єдину вивезли колись з Луганська, адже коней російські військові тоді наказували не випускати.

Розочка кілька разів міняла місце перебування, втікаючи від війни, поки знайшла прихисток у Мирогощі. Потім Розочка жила у Харкові, а повномасштабне вторгнення її застало в Очакові на Миколаївщині.

-  Ми використовували її для навчання верховій їзді переважно дорослих, адже для дітей є кінно-спортивні школи. Ми надавали послуги людям будь-якого віку. Ми їх вивели на поле, вони місяць на пасовищі стояли, а ми з чоловіком по черзі їздили до них — поїли, перев'язували, а діти в той час у підвалі сиділи, — розповіла Суспільному Катерина Степанова.

Своїх чотирьох коней жінка разом з її чоловіком евакуювали на Рівненщину в середині квітня. Власниця коней поділилась з Суспільним: через тварин родина вирішила не їхати за кордон. За кіньми допомагають доглядати діти. Прихистили тварин у селі Мирогоща Дубенського району, де раніше діяв іподром. Тут утримували майже два десятки своїх коней, за ними вчили доглядати дітей, а тепер прийняли ще 16.

Стан тварин різний. Наприклад, коні з Бучі — худі та поранені під час обстрілів.

- У перший день війни, коли стався вибух на аеродромі, то одразу привели п'ятеро коней. Потім по датах прибувала коні — в тиждень дві-три ходки приходить. Ну і ще прибудуть днями, ще двох привезуть цієї господині, — розповіла відповідальна за заклад Вікторія Марущак.

Бельгія та Еліот приїхали з Ірпеня. На леваді вони гарцюють

У закладі є свій корм, допомагають волонтери. Наразі тут проводять тренування та навчання. Відвідування для переселенців — безкоштовне.

Місцеві діти та дорослі, які займаються на іподромі на постійній основі, платять за відвідування.

Привезених з Ірпеня Бельгію та Еліота вивели на леваду. Таким чином евакуйовані тварини мають змогу щодня гуляти.

- Окрім того, що коней є де розмістити і чим нагодувати, ще є хороші умови для вигулу — великі левади. Коні не тільки добре їдять, вони ще й гуляють, дихають чистим повітрям, — сказав власник коней Андрій.

Що планують волонтери
Раніше на цьому місці діяло держпідприємство, його приватизували, паї роздали. Лишилося позастатутне майно — конюшні та іподром, де випробовували рисаків. Під стайні на мирогощанському іподромі планують переобладнати корівники та свинарники. В Україні це єдине місце, яке готове на всю війну прихистити сотню коней, стверджує ініціатор створення прихистку Кирило Бережний. Під це готові переобладнати свинарники і корівники.

-  Хтось приймає на перетримування — п'ять днів, сім, а потім є, що платно. В нас це майно державне і ми надаємо його безкоштовно, але власники мають розуміти, що їм треба опікуватися своїми кіньми. Було питання по розміщенню людей, бо ж приїжджають власники і їх треба десь поселити, — повідомив Кирило Бережний. І додав, що для вимушених переселенців на території сільської ради діє гуртожиток.

Діти допомагають доглядати за кіньми. Наразі необхідний корм — сіно, ячмінь, овес, солома, висівки.

Електронну чергу на евакуацію організувала федерація кінного спорту, пояснила її представниця зі Львова Таїсія Стадніченко. З початку вторгнення спеціально створений фонд допоміг тисячам коней на Україні. Закордонні колеги приймають тварин і надсилають сюди допомогу.

- Три мети: перша — це порятунок коней, друга — це гуманітарна допомога і розподілення її серед тих коней, які потребують її в Україні. І третя — це інформаційна підтримка тих людей, як хочуть евакуюватися. Тут ми плануємо створити саме такий хаб, на якому люди можуть перебути до кінця війни та повністю забезпечувати тих коней, які тут є, кормами і підстилкою, — зазначила Таїсія Стадніченко.

До Мирогощі запрошують всіх охочих. Тут готові катати на конях туристів, а ще планують проводити заняття з іпотерапії. Небайдужих просять допомагати з харчами.

У Мирогощу прибуло 11 коней з Бучі, Бородянки, Краматорська, Сєвєродонецька. Про це повідомила волонтерка Вікторія Марущак. Вона зверталась до небайдужих з проханням допомогти харчами для тварин, які продовжують прибувати.
На сторінці Всеукраїнської федерації кінного спорту повідомили, що працюють безкоштовні евакуаційні рейси в Мирогощу з Києва, Дніпра та Одеси. Записатися можна ТУТ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також