На Рівненщину завезли тропічну малярію

4835 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщину завезли тропічну малярію

У Рівненській області вперше за 16 років зареєстровано випадок цієї смертельної хвороби. Житель Острожчини повернувся додому після півтора року роботи у Гвінеї. І вже тут зліг з діагнозом тропічна малярія – одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб у світі, яка передається через укуси комарів.

 Паразитологічною лабораторією ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» лабораторно підтверджений діагноз завізної тропічної малярії у жителя Острозького району.

Хворий нещодавно повернувся з Екваторіальної Гвінеї, де працював останні пів року у місцевому аеропорту. Ця країна, не дивлячись на значні зусилля ВООЗ, є однією з неблагополучних по малярії.

У хворого діагностовано саму небезпечну з видів малярії – тропічну, яка протікає найважче. Ефективність лікування залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою. Хворий вчасно звернувся за медичною допомогою, відразу був госпіталізований в інфекційне відділення, де отримує все необхідне лікування.

У світі щорічно, від 300 до 600 мільйонів людей, інфікується малярією. Згідно з даними ВООЗ, ця цифра щорічно зростає на 16%. Щороку від 1,5 до 3 мільйонів осіб помирає від цієї хвороби (це в 15 разів більше, ніж від СНІДу). За останнє десятиріччя малярія з третього місця за кількістю смертей (після пневмонії та туберкульозу) вийшла на перше місце серед інфекційних хвороб.

Понад 100 країн, половина з яких знаходяться в Африці є неблагополучними по малярії. Реєструється малярія також в таких країнах, як, Індія, Бразилія, Шрі-Ланка, В'єтнам, Колумбія.

Найближчі до України країни, це Таджикистан, Узбекистан та інші країни Середньої Азії.
В районах розповсюдження малярії проживає близько 2,4 мільярда людей або 40% населення світу. У зв'язку з величезною міграцією населення, і в Україні щорічно реєструються до півсотні завізних випадків малярії. У 2019 році випадки реєструвались в Полтавській, Львівській, Дніпропетровській областях, м.Києві.

В Рівненській області останній випадок був зареєстрований у 2013 році. Майже всі випадки були пов'язані з перебуванням хворих в країнах Африки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також