На роботу до Польщі: віза — поштою, за бус — 400 злотих

5172 0

Ми у соцмережах:

На роботу до Польщі: віза — поштою, за бус — 400 злотих

За два-три тижні, коли розпочнеться активний сезон польових робіт, зацікавлені в українських заробітчанах країни обіцяють спростити умови перетину кордону. Грунт для цього вже готують — активно працюють агентства з пошуку працівників, а цього тижня відновили роботу візові центри. На сьогодні можливість виїхати на заробітки також є, проте поки що обходиться це у рази дорожче, аніж до карантину.

Перш за все, виїхали після оголошення карантину з європейських країн не всі українські заробітчани. Зокрема, ті, хто працював на підприємствах, які не припинили роботу, лишилися. Польща, до прикладу, дозволила працювати під час карантину навіть тим, у кого закінчувалася робоча віза.

Цього понеділка відновилася робота візових центрів в Україні. Щоправда, до консульських установ за візою зможуть потрапити лише ті, хто їхатиме на виконання сільськогосподарських та садівничих робіт, а також міжнародних перевезень. Іншим, які встигли оплатити послугу та зареєструватися на подачу документів ще до початку карантину, пропонують отримати візу поштою. Людям, які оплатили послугу, зателефонують з візового центру та розкажуть, як передати потрібні документи на отримання візи «Новою поштою». Перш ніж відправляти пакет з документами, отримувач візи має їх відсканувати та електронною поштою відправити до візового відділу за місцем проживання. Лише після того, як працівники центру підтвердять, що пакет документів повний, оригінали можна буде протягом двох робочих днів занести на «Нову пошту» та відправити кур’єрською доставкою, оплативши одразу і зворотну доставку. Загалом послуга обійдеться у 335 грн, як зазначено на сайті VFS.Global, яке забезпечує роботу польських візових центрів в Україні. Якщо пакет документів, який потрапить до візового центру не буде повний, електронною поштою відправлять лист з проханням кур’єром передати додатково документи, яких не вистачає. Опісля заяву на отримання візи з повним пакетом документів перешлють до консульського відділу. Паспорт заробітчанину віддадуть також «Новою поштою».

З 15 травня, як повідомляє VFS.Global, планують влаштувати і прийом документів поштою від тих, хто не проплатив за послугу до початку карантину. Окрім того, Польща готується спростити умови перетину кордону для українських заробітчан на сезон збирання ягід.

Зараз ще не вигідно їхати на роботу, — розповідає Лариса, яка займається працевлаштуванням українців на сільськогосподарські роботи у Польщі. — Досі діє правило щодо двотижневої обсервації для тих, хто перетинає кордон, тож не зручно ні роботодавцю, ні працівникові. Але наприкінці травня чи на початку червня, думаю, ситуація зміниться, адже Польща зацікавлена у працівниках і змінює правила дуже швидко. Якщо епідситуація буде погана, просто, думаю, будуть ізолювати новоприбулих працівників від тих, які вже працюють, але на поле випускатимуть. Нікому не вигідно два тижні тримати на обсервації робітника. Оскільки Польща зацікавлена в українських заробітчанах, будуть переговори з українською стороною щодо відновлення регулярних рейсових перевезень. Зараз якраз можна розпочинати виготовлення документів на візу, щоб одразу з послабленням карантину їхати на роботу.

Дістатися до Польщі сьогодні можна кількома шляхами. По-перше, власним транспортом. По-друге, із закриттям регулярних перевезень активізувалися нерегулярні: бусами до 10 осіб активно возять робітників у різні частини Польщі, проте коштує така послуга дорого. Якщо до карантину заїхати з Рівного до Варшави можна було за 500-700 грн, то деякі перевізники тепер оцінюють цей шлях у 400 злотих (близько 2500 грн). По-третє, можна знайти попутку на BlaBlaCar. Пропозицій мало — одна-дві на день, проте ціна значно нижча, аніж у перевізників бусами.

Наразі активно шукають українських робітників на польові роботи, на заводи, у магазини та склади. Частина людей, які працювали у сфері обслуговування (готелях, ресторанах і т.п.), поки не затребувана.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також