Наче вдома: у Рівному створили «люкс» для хворих дітей

925 0

Ми у соцмережах:

Наче вдома: у Рівному створили «люкс» для хворих дітей

Кухня, вітальня, ігрова, душова, три спальні та пральня — в обласній дитячій лікарні відкрили комфортабельний міні-комплекс площею 130 кв. м, де ночуватимуть родичі тяжкохворих дітей, які не можуть дозволити собі винайняти житло у місті. Таку сімейну кімнату облаштувала за кошти спонсорів благодійна організація «Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні». Обійшовся проєкт в майже 5 мільйонів гривень.

Загалом благодійники створили в дитячих лікарнях країни п’ять таких кімнат — в Харкові, Вінниці, Львові та Києві. Сімейна кімната у Рівному стала шостою. Медики ж сподіваються, що подібні послуги в майбутньому стануть стандартом, особливо при відбудові лікарень після війни.

Галина Соловей, директорка БО «Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні»:

— Обираючи лікарню для партнерства, ми перш за все орієнтувалися на ті медичні заклади, які приймають багато дітей з віддалених сіл і містечок. В лікарнях не завжди вистачає місця, де батьки чи родичі можуть перебувати поруч з дитиною. І ось такі кімнати в цьому допомагають, а для діток присутність сім’ї — це величезний ресурс у боротьбі з хворобою.

Послуги сімейної кімнати Рональда МакДональда абсолютно безкоштовні для родини. Батьки можуть відпочити, поїсти, погратися з дитиною вдень, навіть переночувати і залишитися стільки, скільки буде потрібно. Адже бувають випадки, коли родини живуть в лікарні по пів року, доки діти проходять реабілітацію. У сімейній кімнаті постійно знаходяться наші адміністратори, вони зустрічають родини, піклуються про них, коли їм важко і треба заспокоїти, дають побутові поради. Якщо в людини немає грошей, щоби поїсти, ми обов’язково нагодуємо. Тобто тут є все необхідне для перебування і відпочинку. Є навіть маленька кімната, де можна побути наодинці й де мама може поплакати — це теж важливо.

Віталій Бойко, головний лікар обласної дитячої лікарні:

— За рік ми проліковуємо понад 10 тисяч пацієнтів, робимо майже 6 тисяч оперативних втручань різної складності. І ця кімната надзвичайно потрібна для тяжкохворих діток. Немає значення, з якого вони відділення, вони можуть сюди прийти — на годину, на дві, декілька разів на день, просто побути, погратися чи відпочити. Тут є всі умови для діток та їхніх родин: від кімнати для приготування їжі до санвузлів і душових. Якщо дитинка у тяжкому стані в реанімації на апараті ШВЛ, що в нас, на жаль, дуже часто буває, то батьки можуть в цей час знаходитися тут. Тобто вони мають право бути з дитиною в реанімації скільки захочуть, але потім їм все одно десь треба вмитися і щось приготувати з’їсти. Раніше на місці цієї сімейної кімнати було відділення неонатології недоношених, ми їх перемістили в інше відділення, гарно відремонтоване.

Олексій Яременко, заступник міністра охорони здоров’я:

— Цей досвід, коли сім’я — в центрі уваги, буде поширюватися. Вже обговорювалося, щоб ці принципи увійшли при відновленні закладів охорони здоров’я по країні, по обласних і міських дитячих лікарнях, щоб в кожній з’явилися такі кімнати і щоб за 3–5 років це стало повсякденністю.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також