Надбавки за престижність у Рівному: кому 20%, а кому і половини досить?

965 0

Ми у соцмережах:

Надбавки за престижність у Рівному: кому 20%, а кому і половини досить?

У Рівному майже 2,5 тисячі вчителів-предметників, які навчають 5-11 класи, отримують удвічі меншу фінансову надбавку до зарплати, ніж їхні колеги, які навчають першачків. Раніше усім доплачували «за престижність» професії однаково. Та ще торік восени частина міських педагогів помітила, що їхню працю чиновники чомусь оцінюють в меншу суму. Нібито грошей в міській скарбниці забракло, тож довелося урізати видатки. Хоча у громадах поблизу обласного центру надбавки не зменшували і виплачували вчасно.

При формуванні міського бюджету на 2022 рік депутати спершу вирішили нічого не міняти і залишити урізану надбавку. Але після невеликого скандалу передумали.

Ми всі однаково добросовісно працюємо і платимо податки. А молоді фахівці отримують всього 6200 гривень! Чи будуть вони іти в школу чи шукатимуть іншого місця роботи? Але вони втрачають не так багато: 10% доплати за престижність — це всього 620 гривень. Це дуже обурює. Не ображайте нас, — звернулася до депутатів Зінаїда Засєкіна, голова профспілкової організації працівників освіти Рівного.

Тепер же, щоб змінити ситуацію і урівняти всіх вчителів, міській владі потрібно десь віднайти 11 мільйонів гривень.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— Надбавка в 2022-му передбачена педагогам, які навчають дошкільників — 20%, вчителям Нової української школи — 20%, а всім іншим педагогам (а це, нагадаю, порядка 2,5 тис. вчителів!) — 10%. Це якась дискримінація вчителів-предметників. Я розумію, що коштів не вистачає. Але класи у Рівному переповнені, й це зовсім інший рівень відповідальності та психологічної напруги, ніж в ОТГ та районних центрах, де кількість учнів менша. Треба вирівнювати ситуацію — або з резервного фонду, або з вільних залишків бюджету. Щоб всі педагоги почувалися достойно оціненими. Доплата за престижність — це завжди питання місцевих бюджетів. І закон дозволяє робити її від 5% до 30%. Ображати вчителів-предметників низькою ставкою неправильно.

Богдан Турович, начальник міського управління освіти:

— На рік закладено обсяг освітньої субвенції, з якої виплачується зарплата педагогам, 605 млн грн — вона обрахована Міністерством фінансів та Міністерством освіти. У ній уже враховано і поділ на групи, і наповненість класів. Якщо ми говоримо про додаткові кошти на ці надбавки за престижність, це мова йде про 11 мільйонів гривень у школах.

Павло Алексєвич, голова депутатської постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю:

— Надбавка — це все ж не обов’язковий, гарантований платіж. Давайте дамо доручення управлінню освіти, щоб розробили методику, за якою будуть давати цю надбавку вчителям. Я особисто проти зрівнялівки. Бо виходить, що кращим викладачам дається така сама надбавка, як і тим, хто просто приходить на роботу відбути. Я — за те, щоб підняти надбавку. Разом з тим, у нас буде бюджет розвитку. Коли ми будемо знати, яким він лишається, бо через програму компенсації за тарифи ми будемо мати значно меншу суму в бюджеті — домовимося спільно, розробимо методику і добавимо фінансування. Щоб ми знали прозору суму і за що її даємо.

Марина Кузмічова, профільна заступниця міського голови Рівного:

— Ця надбавка іде за престижність, вона іде всім однаково — у нас немає кращих чи гірших викладачів. Всі працюють і викладаються на 100%. Не можна когось виокремити.

Василь Харковець, заступник начальника міського управління освіти:

— Не можна давати такого доручення, адже надбавка за престижність передбачена чинним законодавством у розмірі від 5% до 30% і несе певну градацію працівників залежно від стажу, категорійності й так далі. І розробляти якусь певну методику неправильно. А от річне преміювання може бути і помісячне, там чітко прописано — за зразкову роботу і тому подібне.

Тим не менш, міський голова Олександр Третяк пообіцяв, що до питання з надбавками обов’язково повернуться. Можливо, і коштів у бюджеті таки знайдуть?

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також