Народжувати повинні багаті, вважає Генсекретар ООН Пан Гі Мун

1187 0

Ми у соцмережах:

Народжувати повинні багаті, вважає Генсекретар ООН Пан Гі Мун

На сьогодні населення Землі становить 7 мільярдів 57 мільйонів 608 тисяч, оголосили німецькі вчені у зв'язку із Всесвітнім днем народонаселення, який відзначався 11 липня. Експерти, однак, радять не радіти зростанню чисельності землян, попереджаючи про загрозу голоду і нестачі води. З невтішними заявами виступив і генеральний секретар ООН: люди відвернулися від проблем репродуктивного здоров'я через фінансову і паливну кризу, вважає Пан Гі Мун.

Всесвітній день народонаселення був заснований ООН 11 липня 1987 року — у нині не існуючій Югославії в той день народився 5-мільярдний житель Землі Матей Гашпар. Сьогодні ж на нашій планеті понад 7 мільярдів людей, повідомила офіційний представник німецького Фонду всесвітнього народонаселення Уте Штальмайстер. Вона відзначила, що "двигуном" зростання народонаселення залишаються країни, що розвиваються. Наприклад, на півдні Сахари кожна жінка в середньому народжує п'ятьох дітей.

На Землі вже не вистачає води і їжі Уте Штальмайстер розповіла про загострення проблем, пов'язаних зі зростанням населення, вказавши на нестачу їжі й води. "Незважаючи на те, що багато країн Африки добилися успіхів у боротьбі з голодом, частка голодуючих у державах, що розвиваються, збереглася на рівні 16%", — констатувала эксперт. При цьому чисельність населення в цих країнах стрімко збільшується, а влада не може забезпечити населення продовольством. За словами представника фонду, води також вистачає не всім: вже сьогодні через цю причину відбувається багато воєн. Незважаючи на ці обставини, зараз населення Землі збільшується щорічно на 80 млн. осіб. "Це майже стільки ж, скільки проживає нині у Німеччині", — уточнила Уте Штальмайстер.

Бабусі витіснять дідусів, а африканці — українців За прогнозами демографів, до 2050 року на планеті будуть проживати, за найскромнішими підрахунками, 9,5 млрд. людей. Крім того, число представниць слабкої статі перевищить кількість представників сильної: вже сьогодні на Землі столітніх бабусь у чотири рази більше, ніж столітніх дідусів. Велика частина з обіцяних 9,5 мільярда осіб зосередиться в країнах, що розвиваються, Африки й Азії. Населення Європи при цьому не збільшиться, а кількість жителів в Україні, Росії, Білорусі й деяких інших країнах навіть зменшиться.

ООН хвилюють проблеми вагітних жінок і підлітків Близько 200 млн. жінок і дівчат сьогодні не мають доступу до протизаплідних засобів, а дві третини майбутніх матерів у країнах, що розвиваються, не одержують належного догляду під час вагітності, відзначив Генсекретар ООН Пан Гі Мун у своєму посланні з приводу Всесвітнього дня народонаселення. "Здорові жінки і молоді люди, що володіють можливостями і засобами для самостійного прийняття рішення щодо того, скільки дітей і коли вони хотіли б народити, можуть зробити більший внесок у розвиток суспільства", — підкреслив Пан Гі Мун. Глава Організації об'єднаних націй також відзначив, що великою проблемою залишається підліткова вагітність, причина якої — недостатня освіта і бідність. Численні кризи (продовольча, паливна, фінансова) при цьому відволікають людей від насущних проблем репродуктивного здоров'я.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також