Нацбанк вводить в обіг одразу дві нових монети

2074 0

Ми у соцмережах:

Нацбанк вводить в обіг одразу дві нових монети

Вони з’являться в Україні 17 січня.

Перша монета – 5 грн. –  Відродження української державності. Вона присвячена урочистому проголошенню акта про об`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. 22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійському майдані в Києві відбулася подія, що стала підсумком відповідного підготовчого процесу, - було проголошено Акт Злуки, акт об`єднання українських земель, у якому зазначалося, що віднині український народ, звільнений могутнім поривом власних сил, має змогу об`єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу на добро і щастя українського народу.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, під яким напис Україна; у центрі на дзеркальному тлі - шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР, літери яких декоровані характерними орнаментами; унизу на матовому тлі - номінал 5/ гривень, по боках від якого - стилізований рослинний орнамент, рік карбування монети 2019 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч на дзеркальному тлі).

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акта Злуки: однині/воєдино зливаються/століттями одірвані/одна від одної/частини Єдиної України/ Західно-Українська/ Народна Республіка/ (Галичина, Буковина/ і Угорська Україна/ і Наддніпрянська/ ВеликаУкраїна/здійснились/віковічні мрії,/якими жили/і за які умирали/кращі сини/ України. Латентним зображенням на тексті проглядається зображення Тризуба. Ліворуч і праворуч від напису розміщено медальони із зображеннями символів земель: лева - Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла - центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок, унизу напис півколом 100 років Акту Злуки.

Вага монети – 16, 54 гр, діаметр – 35 мм, тираж – 40 тис. штук.

Друга монеета – 2 гривні, це вже з серії Видатні особистості України. Вона присвячена представнику відомого козацько-старшинського роду, колекціонеру, меценату, підприємцю, громадському діячу, який мав авторитет у фінансових і промислових колах та був помітною постаттю в діловому і громадському житті Києва, - Богдану  Ханенку. Справою життя Богдана Ханенка стало колекціонування. Разом із дружиною - Варварою він зробив значний внесок у культурну спадщину України - понад сорок років Богдан і Варвара Ханенки збирали унікальні твори світового мистецтва та стали фундаторами музею, що носить їхнє ім`я.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи 2019 Україна (угорі ліворуч), дві гривні (угорі праворуч), Богдан Ханенко 1849 - 1917 (унизу); у центрі на передньому плані портрет Богдана Ханенка, на другому плані ліворуч - Варвари Ханенко. Логотип Банкнотно-монетного двору розміщено на дзеркальному тлі праворуч.

На реверсі монети зображено композицію - руки, що символічно тримають стилізовану кольорову картину (використано тамподрук). Художник: Куц Марина Скульптор: Атаманчук Володимир , Демяненко Анатолій.

Маса монети – 12,8 гр, діаметр – 31 мм, а тираж – 35 тис. штук.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також