Навіть власний паркан у Рівному — не місце для реклами без податків

2071 0

Ми у соцмережах:

Суспільне ТБ

У Рівному взялися за очищення міських вулиць від незаконної зовнішньої реклами. Муніципальна варта тепер вишукує усілякі рекламні плакати та оголошення типу «продам» на балконах та парканах житлових будинків і примушує власників їх зняти. Інакше випишуть штраф. Нещодавно муніципали виявили 54 таких плакати у різних районах міста, половину з яких господарі уже зняли добровільно. А от боротися з білбордами, як виявилося, дещо складніше — бо земля під ними часто перебуває в оренді, термін якої спливе аж через кілька років. Судитися ж з підприємцями міська влада не поспішає.

Ірина Матаєва, в.о. керівника департаменту муніципальної варти:

— У першу чергу даємо припис, якщо знаходимо і встановлюємо власника або розповсюджувача реклами — даємо від 1 до 10 днів, щоб той сам демонтував незаконну рекламу. Ми перевіряємо, і якщо людина не виконує, складаємо протокол про адміністративне порушення. Для звичайного громадянина передбачено штрафні санкції від 340 до 1360 гривень, якщо це підприємець — від 850 до 1700 грн. Але тішить, що люди йдуть на співпрацю. Якщо особу не можна встановити, передаємо на розгляд комісії з демонтажу, і ці об’єкти все одно демонтують. Це різні рекламні конструкції, деякі стоять на тротуарах і заважають людям пройти. В нас засилля різних кав’ярень, які чомусь вирішили, що можуть що завгодно на тротуарі поставити.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Виїжджали в район новозбудованого кільця на Дубенській-Кулика-Гудачека (колишня Макарова) — це в’їзд з боку Львова, «обличчя» міста. І там, на Дубенській, 44 — засилля реклами різного кольору і масштабу. Дав доручення, працюють на усунення. А на в’їзді в місто з боку Квасилова — район Нового Двору, де перша зупинка і знак «Рівне» — там цілий паркан різнобарвної реклами. На Курчатова весь паркан завішений рекламними розтяжками різного змісту. Також є на вулицях Данила Галицького, Київській, Стельмаха, Карнаухова, Князя Романа. 54 рекламні конструкції — це те, що поки виявили. А їх сотні.

Дуже часто люди кажуть: «це мій паркан, я на ньому можу розміщувати що мені заманеться». Але якщо це навіть дах вашого будинку і ваш паркан, а ви не є суб’єктом рекламної діяльності і не маєте відповідного дозволу, така реклама є незаконною. А за дозволом можна звертатися до департаменту інфраструктури та благоустрою, де є рекламний відділ. Місто має бути охайним. А якщо хтось хоче заробляти кошти на рекламі, це має бути в правовому полі, потрібно сплачувати податки.

Сітілайти і білборди — це інший тип рекламних конструкцій. Ми йдемо на їхнє зменшення. Але не так просто одним махом позбутися. Тому що є договір на оренду того клаптика землі, де вони знаходяться, і цей договір може бути до 2025 або 2028 року. Заходити в суди і витрачати на це міські гроші не варто зараз. Частину цих конструкцій, де зрозуміло, що вони там заважають, ми демонтуємо, щойно термін оренди завершується. Аналогічно сітілайти. Минулого року ми демонтували понад 100 білбордів. Повірте, приїжджали до мене з Києва орендарі білбордів і благали продовжити термін оренди землі, але у нас рішення принципове — йдемо на зменшення реклами в місті.

Олена РАКС.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також