Найменша субсидія у Рівному — чотири гривні

1999 0

Ми у соцмережах:

Найменша субсидія у Рівному — чотири гривні

Понад 15 тисяч рівнян уже подали документи на отримання житлової субсидії, щоб пережити зиму в теплій оселі. Через ковідний карантин держава трохи «розщедрилася» — збільшили соціальні нормативи на 50%. Але й перевіряти стали жорсткіше. Прикупив автомобіль чи продав дачу, маєш депозит у банку на понад 100 тисяч гривень або дві квартири, не працюють родичі — уже привід для перевірки.

За даними Міністерства соцполітики, після верифікації субсидій позбавили чи не кожного восьмого українця. Тобто з 2,5 млн перевірку не пройшли майже 200 тис. домогосподарств.

Яка ситуація у Рівному — розповідає Тетяна Горбатюк, керівниця відділу призначення житлових субсидій міського управління праці та соцзахисту:

— Якщо у вересні люди не дуже квапилися, то лише за минулий тиждень було 436 звернень. А станом на 4 листопада документи подали 15189 домогосподарств. Загалом очікуємо до 18-19 тисяч, як і в попередні роки. Більшість з них — ті, що подають документи щороку, новопризначених менше. В середньому субсидія виходить 1700-2000 гривень на домогосподарство. Але трапляються і рекордно маленькі — призначали і 4, і 24 гривні. Незважаючи на «червону» зону рівняни все одно можуть прийти до нас особисто, але за попереднім записом і в масці. Дехто воліє отримувати консультації по телефону. Можна також звернутися з пакетом документів і до фахівців ЦНАПу.

А ми в управлінні придумали своє ноу-хау — «карантинну скриньку». До неї можна вкидати заяви та копії документів, щоб не стояти в черзі. Потім виходить секретар управління і все це забирає, розсилає по відділах. Чимало рівнян уже цим скористалися. Влітку скринька стояла на вулиці, а тепер знаходиться на першому поверсі управління, що на вул. Соборній, 12.

Відмов у призначенні житлових субсидій поки було небагато — всього півтори тисячі. Тобто субсидій не призначили кожному десятому. А вже верифікацію отримувачів проводять фахівці з Міністерства фінансів, які потім пересилають нам інформацію. Щомісяця буває до двадцяти таких «відмов» або й менше. Переважно через те, що хтось придбав або продав майно. І часто йдеться про нове авто, віком до п’яти років. Втім, це не означає, що після невдалої верифікації не можна подаватися на субсидії знову. Ситуація в людини може змінитися — сума заощаджень у банку зменшиться або непрацюючий родич знайде роботу, наприклад. Щоправда, угон автомобіля таким приводом не стане — адже зареєстрований він все одно на власника.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також