«Не балувана» - Галина Кульчинська про себе і майбутнє Рівного. А також про тарифи, порядок і… гроші

684 0

Ми у соцмережах:

«Не балувана» - Галина Кульчинська про себе і майбутнє Рівного. А також про тарифи, порядок і… гроші

Рівненська «Батьківщина» довго тримала інтригу, але тепер відомо точно: організація висуває Галину Кульчинську кандидатом на посаду міського голови Рівного.

Не запізно? Не запізно ви розпочинаєте свою кампанію: Ви та «Батьківщина»?

— Ми ще й не почали — ще не відбулася реєстрація, але… Думаю, що не запізно: дали змогу всім висловитися й показати себе. Тепер люди почують нас і зможуть порівняти. Гадаю, вони відчують різницю.

Різницю на чию користь?

— Сподіваюся — на нашу (сміється). З одного боку, ми ніколи не голосували за скандальні земельні питання, за дозволи на будівництво багатоповерхівок у центрі міста та в рекреаційних зонах. З іншого, мені здається, ми не просто щось декларуємо як мету, а переважно показуємо одразу і рішення проблеми.

Яке ж воно — у випадку з землею та забудовою?

Призначити головного архітектора міста. Це перше. І почати розробку нового Генерального плану. Дві речі, які дуже багато змінять.

Ви думаєте, це є важливим для людей: головний архітектор, Генеральний план?

— Я думаю, що це є важливим для міста. Люди хочуть жити в комфортному, гарному, безпечному місті, правда? У місті, яке розвивається і може забезпечити їм усі головні потреби. Та й не лише головні. Можна довго перераховувати, але якщо коротко, то наше завдання зробити Рівне одним із кращих міст України, а це неможливо без порядку. Елементарного порядку. Те, що Рівне вже стільки років не має головного архітектора, це — непорядок. Його треба припинити і навести — порядок.

— «Навести порядок» — звучить так по-жіночому, правда?

Ну, ми ж, жінки, часто наводимо порядок. Десь якась прем’єр зі Скандинавії сказала, що коли треба організувати гучну пиятику, то кличуть чоловіків, а коли треба потім навести порядок, то кличуть жінку. Сама я не дивлюся на ситуацію аж так радикально, і в місті за ці роки було зроблено багато хорошого. Але є речі, які треба змінити, бо вони виказують, м’яко кажучи, непорядок: усі ці підкилимні домовленості, які реально шкодять місту і не дають йому розвиватися… Це треба припинити.

Тоді скажіть: схили Басівкута будемо забудовувати?

— Ні. «Батьківщина» за це рішення не голосувала, тож я, як міський голова, буду підтримувати його скасування через суд. Чи виграємо ми суд? Побачимо. Але будемо боротися. Гадаю, нам доведеться знайти якесь дуже комплексне порозуміння шодо цієї ситуації, яке назавжди відіб’є в усіх бажання протягувати подібні підкилимні рішення.

У цьому зв’язку, як Ви бачите вирішення комплексної проблеми Усті, Басівкутського озера, гідропарку…

— Бачу як поетапне комплексне вирішення, починаючи від очисних споруд у Квасилові, звідки зараз йде значне забруднення, і до виходу з Рівного та далі. Але вже найближчим часом треба спробувати відновити гідропарк. За розрахунками науковців НУВГП, там достатньо зробити буквально кілька свердловин (і це реально), аби радикально освіжити воду настільки, що там можна буде купатися.

— У гідропарку можна буде купатися?

— Так кажуть науковці НУВГП, і я не бачу підстав їм не довіряти: треба зробити ці свердловини, оцінити результат і… тоді вже завозити пісок, робити там пляжі і справжню велику зону відпочинку для рівнян. Можливо, навіть вже до літа. Ми хочемо, щоб кожен мікрорайон мав свою зону відпочинку. Це питання не лише дозвілля, але й екології. Нам важливо, щоб Рівне дихало легко, на повні груди.

Про екологію. Як бути з «Кроноспаном»?

— Вважаю, що «Кроноспан» має довести свою екологічну безпечність. Точніше — місто має повернутися до розгляду цього питання і, раз є сумніви, замовити додаткову експертизу, хай навіть власним коштом. Треба розставити тут всі крапки над «і».

Можливо, те ж саме варто зробити й з котлами на біопаливі, що їх встановлюють у «Рівнетеплоенерго»?

— Так, я — за, це є в нашій програмі. Але якщо профільні установи візьмуть на себе відповідальність і підтвердять, що все нормально, то ми теж не маємо поводитися як панікери з середньовіччя. Маємо це прийняти. Але спочатку — незалежна експертиза.

Тарифи. Які питання є для Вас тут найважливішими?

— Якщо говорити просто, то тарифи мають бути у Рівному не вищими, ніж в Луцьку, Тернополі чи Хмельницькому. Це ключова теза, і тут не буде компромісів. Особливо в питанні теплопостачання.

— Соціальна сфера?

— Є одна ідея дуже комплексна, про яку не буду зараз говорити в деталях, але вона передбачає зведення кількох ключових управлінь в одній локації. Зокрема, й управління соцзахисту. Крім того, хочу, щоб мене почули працівники дошкільних закладів та медичних установ міста: ми будемо робити все, аби підтримати і медперсонал, і працівників дошкільних закладів. Зокрема, через запровадження певної системи міських виплат і премій.

— Міські виплати педагогам і медикам — це реально?

— Так, залежно від розвитку подій ми, напевно, навіть зможемо ще й розширити міську програму підтримки тяжкохворих і започаткувати те, чого місто вже давно не робило в плані соціального житла. Але не будемо обіцяти наперед. Багато залежатиме від ситуації в Україні, але місто має почати використовувати свої ресурси належним чином і в інтересах громади та її розвитку, але на це треба кошти.

— І де ж їх взяти?

— Їх, як не дивно, треба брати в бюджеті, бо кошти — є. Їх не вистачає на все і одразу, але, щоб ми розуміли… Навіть 2020 рік не став аж таким катастрофічним для міського бюджету. Тобто ключове — розібратися, на що йдуть гроші громади та як витрачати їх так, щоб це давало максимальний ефект. Контроль витрат та цільове витрачання коштів — це один напрямок того, «де взяти кошти».

— А другий?

— А другий — це збільшення надходжень у бюджет. Треба почати по-новому працювати з бізнесом — однаково відкрито для всіх, хто хоче в нашому місті щось зробити і вже робить. Рівні умови та чесні правила, однакові для всіх. Це головне.

Місту треба, щоб бізнес заробляв на не підкилимних оборудках з землею, а на проєктах, які будуть викликати в усіх нас захоплення. Які будуть місто розвивати, даючи можливість всім людям заробляти: і тим, хто вкладає гроші, і тим, хто працює у різних таких проєктах: і на етапі їхньої реалізації, і потім. Тоді будуть гроші й у бюджеті розвитку.

— Про гроші. Як ви збираєтеся вигравати, якщо всі ваші опоненти кажуть: «Кульчинська сильний кандидат, але в неї немає таких грошей, щоб змагатися з нами на рівних»

— По-перше, у мене реально немає таких грошей, як у конкурентів. На жаль, розмір їхніх витрат показує, що саме вони збираються робити з містом далі. Якщо переможуть. Мої ж цілі та завдання інші. І це добре. Мені не треба нічого вигадувати: конкуренти самі розказують, що я живу на зарплату. Хіба це погано? Мені достатньо зарплати — я не балувана. Але, з іншого боку, якісь гроші у нас, як у команди, на вибори є, і команда наша сильна, і цілі наші людям зрозумілі. Тому, з одного боку, мені, наприклад, треба значно менше грошей на кампанію, ніж комусь, а з іншого… Ніхто викидати тут грошей на вітер не буде, а будемо рахувати кожну копійку. Це правда.

— Що б ви сказали нашим читачам на завершення?

— Ну, до завершення ще далеко (усміхається). Це лише своєрідний вступ до кампанії, яка буде достатньо інтенсивною, але… Хочу сказати людям: Рівне — на порозі серйозних змін. Ми всі це відчуваємо, і все буде у ваших руках. Тому прошу звернути увагу на наші пропозиції щодо завтрашнього дня Рівного. Ви їх ще почуєте, я сподіваюся (усміхається). До зустрічі!

— Удачі Вам!

— Дякую!

Розмовляла
Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також