Не бийте по спині. Як допомогти людині, якщо вона поперхнулася

1001 0

Ми у соцмережах:

Не бийте по спині. Як допомогти людині, якщо вона поперхнулася

Коли людина поперхнулася або подавилася їжею, вона наражає себе на велику небезпеку. Проте не всі знають, як допомогти їй. У МОЗ розповіли, що не можна робити, якщо людина поперхнулася.

Популярна думка — в цій ситуації потрібно сильно стукнути людину по спині. Натомість лікарі вважають, що такі дії лише погіршать ситуацію. При частковому задушенні таки потрібно провокувати кашель — це сильний захисний рефлекс, який допоможе звільнитись від зайвого. Але якщо ви вдарите між лопатками людині, яка подавилася і знаходиться у вертикальному положенні, то стороннє тіло опуститься ще нижче. Це призведе до повного задушення.

Ще одна хибна думка — якщо дитина подавилася, достатньо опустити її головою вниз, ногами вгору і потрусити. Насправді ж, застерігають лікарі, такі дії можуть призвести до серйозних травм у шийному відділі хребта і навіть до інвалідності. У разі повного задушення необхідно нахилити дитину вперед і робити ковзні удари між лопатками. Якщо це не допомогло, натисніть кулаком в ділянці вище від пупка.

Дехто вважає, що під час судом необхідно тримати язик людини пальцями або металевим предметом, щоб вона не вдавилася власним язиком. Насправді ж не потрібно розводити щелепи людини, в якої судоми, та тримати їй язик сторонніми предметами чи пальцями. Краще підкласти їй щось м’яке під голову та відсунути небезпечні предмети, радять лікарі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також