Не довів, що письменник, — їдь на шопінг?

2657 0

Ми у соцмережах:

Не довів, що письменник, — їдь на шопінг?

Що таке спрощений режим в'їзду до ЄС — нещодавно відчув на собі відомий автор технотрилерів і тревелогів Максим Кідрук. Польське видавництво «Muza SA» запросило рівнянина 22 квітня до Варшави на презентацію його книжки «Небратні». Однак отримати візу виявилося непросто. Працівниця польського консульства у Луцьку вимагала довідку, яка б підтвердила, що Кідрук справді є письменником. І запропонувала йому, як вихід, просити візу... на закупи.

Максим Кідрук, письменник:

— Ще у вересні для відкриття «культурної» візи вистачало запрошення, в якому організатори зазначали, що беруть витрати на себе, я додавав копії паспорта та заповнену анкету — і все. А цього разу попросили ще й ліцензійні угоди на видані книги, потім виписку з рахунку в банку за останніх три місяці. Добре, збігав у банк, приніс все це у візовий центр у Рівному. Втім, пані консул подивилася на виписку і переказала телефоном через своїх працівників, що візи все одно не дадуть. Чому? Бо в мене немає листа-клопотання від української сторони про те, щоб мені дали візу. Я письменник, працюю сам на себе, ось — договори, ось — рахунок у банку. Я що, маю писати клопотання сам собі? Написав заяву на ім'я генерального консула, що прошу відкрити візу без клопотання. За годину мені подзвонила працівниця консульства з Луцька і сказала, що потрібна ще й довідка, що я справді письменник. А наприкінці порадила просити візу на закупи... Але я не буду подавати документи на «візу на закупи», щоб презентувати у Польщі написану на замовлення польського видавця і видану польською мовою книжку! Довелося принести ще одну, по суті, липову «довідку» — від обласної організації Національної спілки письменників України, хоча я і не є її членом і вступати туди не планую. Я не розповідав би цього, якби не отримував раніше візи до Словаччини, Австрії, Італії й тої самої Польщі без жодного документа про те, що я письменник. Завжди вистачало лише договору плюс грошей на рахунку. Поляків у нинішній ситуації можна зрозуміти, але я об'їздив 32 країни, і таке зі мною — вперше.
Зрештою, скандал залагодили. Минулої п'ятниці письменнику зателефонували з Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку і попросили вибачення. Пообіцяли, що візу таки відкриють.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також