Не хочеш у військо — плати, хочеш — теж плати

4671 0

Ми у соцмережах:

Не хочеш у військо — плати, хочеш — теж плати

Останніми роками працювати у військкоматах і військово-лікарських комісіях потенційним корупціонерам стало набагато приємніше. Якщо до війни на сході платили тільки ті, хто хотів «відкосити» від служби у війську, то тепер гроші вимагають навіть у тих, хто готовий взяти у руки автомат і добровільно відправитися на схід. Бо керує працівниками військкоматів не патріотична позиція, а звичайний розрахунок: у військо йдеш, бо там платять, отже — ділися.

Минулого тижня поліція та СБУ в Рівному затримали на хабарах лікарку військово-лікарської комісії при обласній лікарні та працівника Рівненського об’єднаного міського військкомату.

Двісті доларів взяла кардіолог за довідку, яка б відтермінувала службу у війську для призовника. Бо ж нагадаємо, днями в Україні стартував осінній призов. Наразі 20-27річні чоловіки, яким надійшла повістка, проходять медкомісію, а з жовтня їх відправлятимуть у військові частини. За три місяці призову з області планують зарахувати на строкову службу близько шести сотень військовозобов’язаних.

Кошти вилучили у кабінеті лікарки 19 вересня. А наступного дня у службовому кабінеті військова прокуратура уже затримувала начальника відділення зв’язку та інформації Рівненського об’єднаного міського військового комісаріату Костянтина Думітра.

Молодший сержант, за повідомленням рівненських прокурорів, вимагав 5500 грн. від 28-річного рівнянина, який хотів піти на службу за контрактом. За винагороду працівник військкомату, у чиїй декларації — тільки стареньке авто, начебто обіцяв пришвидшити процедуру. Поки триватиме слідство, затриманий буде під домашнім арештом. Від виконання обов’язків його вже відсторонили. Лікарці ж підозру поки не оголошували.

В ОК «Захід», якому підпорядкований і Рівненський військкомат, у те, що молодший сержант вимагав хабар, не вірять. Мовляв, його посада не дозволяє вирішувати таких питань, по-перше, а по-друге, охочих йти на контракт і так меншає, тож доплачувати за те, щоб взяли в армію, — нонсенс. Додають, що солдати на сьогодні отримують 6300 грн., що вже давно не конкурентна сума. Втім, оклади для військовиків обіцяли підняти. А те, що за працевлаштування «прийнято» платити, — ні для кого не секрет. Тим паче, що цього року це вже другий такий випадок.

Нагадаємо, взимку затримали з хабаром 8700 грн. заступника начальника штабу рівненського батальйону Нацгвардії. Відповідно до звинувачень правоохоронців, нацгвардієць за таку суму (300 доларів) обіцяв допомогти з працевлаштуванням чоловікові, який збирався підписати контракт на службу у Нацгвардії. Справу до суду, втім, досі не передано.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також