Не стріляйте в сцикунів!

3307 2

Ми у соцмережах:

Едуард Патіс

Кожен із нас хоча би раз бачив, як люди «справляють природні потреби» не у громадському туалеті, а безпосередньо на вулиці. У цивілізованому світі із цим прийнято боротися встановленням додаткових місць для «справляння». Рівне поки що не настільки цивілізоване, тож залишається або викликати поліцію, або робити, перепрошую, сцикунам усне зауваження, або не звертати на це уваги. Рівнянин Едуард Патіс обрав другий варіант, запропонувавши людям, що обсцикали стіну його власного магазину на вулиці Фабричній, припинити «справляти природні потреби». За що врешті отримав по пиці, після чого дістав травматичний пістолет і почав стріляти у кривдників себе та стіни магазину. Тепер за це його можуть посадити на строк від трьох до семи років.

Це сталося минулої суботи ще до обіду. Двоє явно нетверезих — 34 та 35 років — зняли штани і прилаштувалися до стіни магазину «справляти природні потреби». Власник торгового закладу 49-річний Едуард Патіс, який опинився поруч, намагався врятувати стіну від чужої сечі, у результаті чого почалася бійка. Аби вона закінчилася на його користь, Патіс дістав із свого автомобіля пістолет та двічі вистрілив у п’яних. Згодом він пояснював, що цілився у ноги. Але не влучив — у старшого із сцикунів діагностували поранення плеча, у молодшого — поранення сідниці. У самого Едуарда Патіса діагностували забої потилиці, вушної раковини та кисті.

Стріляв Патіс із травматичного пістолета, на який дозвіл мав. Зброю поліція вилучила і відкрила кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією частини 4 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство із застосуванням зброї). Передбачене покарання — від трьох до семи років позбавлення волі.

Едуард Патіс, підприємець:

— З мого боку була самооборона. Вони нападали на мене, я їх відштовхував, але вони не зупинялися. Зі звинуваченням у хуліганстві не погоджуюся. Але це попередня кваліфікація, потім її можуть змінити. Пістолет у мене більше п’яти років, і досі мені використовувати його не доводилося. Цих чоловіків я не знав і не бачив до цього раніше. Подібних інцидентів біля мого магазину також досі не було. На цих чоловіків планую подати до суду. Хоча що з них можна взяти?

Василь Зелінський, начальник Рівненського міськвідділу поліції:

— Розглядаємо питання щодо притягнення до відповідальності й тих чоловіків, які заподіяли тілесні ушкодження підприємцю, і самого підприємця, який використав спецпристрій. Використовувати зброю можна лише у трьох випадках: для подачі сигналу тривоги, для знешкодження тварини та для самооборони, коли є загроза життю. Життю підприємця у цьому випадку нічого не загрожувало, на перший погляд. Проте це питання ще досліджуватимуть слідчі.

Якщо підприємець побачив протиправні дії чоловіків, він повинен був повідомити правоохоронним органам, зателефонувавши на 102. А він самочинно взявся вирішувати ситуацію, думаючи, очевидно, що пістолет у цьому йому посприяє. Люди, які мають травматичну зброю, не завжди усвідомлюють свою відповідальність, а вона може заподіяти серйозні ушкодження, навіть смертельні, іншим людям.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також