Не ті кадри? Про звільнення рівненських чиновників

2334 0

Ми у соцмережах:

Не ті кадри? Про звільнення рівненських чиновників

Кадровий голод в Україні, — заявив Володимир Зеленський на своїй останній прес-конференції, виправдовуючи призначення на керівні посади в країні бувалих чиновників. Рівненщина теж відчуває проблеми з кадрами. За останній місяць своїх посад позбулися кілька посадовців, і на кожне місце вже є нові претенденти.

Петро КоржевськийЧерез зміни у Міністерстві освіти втратили посади одразу чотири заступники міністра, двоє з яких — родом із Рівненщини: Юрій Полюхович та Петро Коржевський. Якщо пан Полюхович — лише уродженець Костополя і з кінця 90-х живе у Києві, то пан Коржевський торік на посаду заступника міністра йшов з крісла заступника начальника обласного управління освіти на Рівненщині. Додому, в Рівне, Петро Коржевський планує і повертатися. У коментарі «РВ» посадовець зазначив, що звільнення було закономірним: новий т.в.о. міністра Сергій Шкарлета хоче привести свою команду. Та й, додамо від себе, спрацюватися з Шкарлетою рівнянам було б непросто. Після звинувачень нового міністра у плагіаті та чуток, що він може скасувати ЗНО, залишатися у МОН було б репутаційно небезпечно.

За словами Петра Коржевського, він позитивно оцінює здобутий у міністерстві досвід і планує продовжувати працювати над розпочатими проектами. На якій посаді — поки тримає у секреті. Зазначає лише, що пропозицій було чимало, зокрема і не у сфері освіти, але хоче залишитися саме у ній.

Григорій ТаргонськийМіж іншим, в обласному управлінні освіти, в якому Петро Коржевський пропрацював більше 10 років, нині є вакансія. Звільнилася з посади призначена у жовтні 2018 року заступниця начальника Ольга Ладюк. Свого часу подейкували, що пані Ладюк може очолити управління замість Григорія Таргонського, якого уже кілька років поспіль безуспішно намагаються звільнити з посади керівники ОДА. Проте на шостому поверсі облдержадміністрації мають тепер інші плани. На посаду начальника нині начебто претендує відносно недавно призначений в управління Олександр Набочук. Як подейкують, саме через суперечності з ним пані Ладюк пішла з посади.

Ольга ЛадюкБез роботи Ольга Ладюк не залишилася — одразу стала радницею голови облради Олександра Данильчука. Зазвичай посади радників в облраді — тимчасові, своєрідний трамплін до керування комунальними закладами чи до підвищення у виконавчому апараті ради. А нині там є непогана вакансія — начальника відділу забезпечення діяльності керівництва облради. Для порівняння, торік зарплата пані Ладюк на посаді в управлінні становила 188 тис. грн. Керівників відділів апарату облради — понад 300 тис. грн.

Щодо начальника обласного управління освіти Григорія Таргонського, то його, попри спроби голови ОДА Віталія Коваля, звільнити не вдалося. Посадовець навесні взяв невикористану за усі роки відпустку — і досі з неї не повернувся. Пану Таргонському пропонували перейти на іншу посаду — директора Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, проте робота там і менш престижна, і гірше оплачувана.

Хочуть звільнити не лише Григорія Таргонського, а й директора обласного департаменту соцзахисту Олексія Шамака, на чию посаду начебто мають призначити екс-директорку рівненського ЦНАПу і нині радницю голови Рівненської ОДА Юлію Шигореву. Проте звільнення посадовця, який не хоче звільнятися, — справа непроста. Можна виписати догану і звільнити, як, наприклад, начальника управління охорони здоров’я Юрія Осіпчука, проте такі звільнення часто тягнуть поновлення на посаді через суд і виплати з бюджету компенсацій «за вимушений прогул».

Аби уникнути судової тяганини, в ОДА начебто придумали іншу схему — реорганізації департаментів: розділивши управління молоді та спорту між «освітою» і «соцзахистом», посунуть керівників усіх департаментів. Проте офіційних спроб зробити таке «перепланування» наразі не було.

Микола ШустовЗ несподіваною швидкістю втратив керівну посаду екс-голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов, який у травні цього року пішов з головування заради крісла начальника обласного управління Держгеокадастру. Проте не встиг він освоїтися, як у Києві змінилося керівництво — і пана Шустова «посунули» на посаду першого заступника. Начальником управління на Рівненщині стане, очевидно, «більш віддана» голові Держгеокадастру людина.

Денис БіцюкНе все просто і в районах. Наприкінці червня президент звільнив призначеного у грудні голову Млинівської РДА Дениса Біцюка. Пан Біцюк коментував ЗМІ, що сам написав заяву на звільнення. Втім, зважаючи, як швидко знайшли йому заміну, можна припустити, що його все ж «попросили» звільнитися. Як-не-як, а перед цьогорічними місцевими виборами голови РДА ще можуть відіграти чималу роль у тому, яку кількість голосів набере президентська «Слуга народу». Замість Дениса Біцюка претендує на посаду тепер колишній директор Млинівського лісгоспу Борис Курицький. А як відомо, колишніх лісників не буває — ті залишають за собою і вплив, і зв’язки.

Василь РоманюкОкрім того, наприкінці червня депутати районної ради висловили недовіру голові Гощанської РДА Василю Романюку. На публіку пояснили тим, що голова адміністрації начебто тиснув на багатьох посадовців у районі та погрожував звільненням. Втім, висловлення недовіри — це лише рекомендація президентові звільнити чиновника. Чи підпише Володимир Зеленський указ — поки невідомо. Але чим ближче до виборів, тим кадрові рішення можуть бути цікавішими.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також