Сотні рівненських пенсіонерів «штурмували» банки, бо сподівалися на кошти ООН

9763 0

Ми у соцмережах:

Сотні рівненських пенсіонерів «штурмували» банки, бо сподівалися на кошти ООН

Не так давно малозабезпечені рівняни відстояли мало не кілометрові черги за борошном від Всесвітньої продовольчої програми ООН, а від минулої п’ятниці сотні міських пенсіонерів оточили відділення «А-банку» по всьому місту. Люди займали чергу ще удосвіта, хтось записувався на папірці за день-два, а потім сварився, бо вже утворилася «жива» черга і місце пропало. Окрім конфліктів та штовханини за доступ до дверей, пенсіонери жаліються на довге очікування, спеку та неможливість дізнатися конкретно, за чим же насправді вони тут стоять.

До банку запускають по 3–4 людини, по одній до кожного менеджера. За чим саме стоять, більшість відповісти не може — чули від знайомих, що даватимуть якусь міжнародну допомогу. От і рвонули до банку оформляти карткові рахунки. Банкірам від такої навали помітно додалося роботи, але навряд чи вони будуть в претензії — адже клієнтська база росте, наче на дріжджах.

Рівнянка Ольга Власюк простояла кілька годин у черзі до банківського відділення на Соборній, в самому центрі міста, і ледве не зомліла від спеки:

— Ви не подумайте, не від любові до халяви тут стою. Просто на пенсію в 2,5 тисячі гривень прожити дуже важко — ліки і їжа дорожчають. Десятки років відробила на заводі, здоров’я угробила, а онукам навіть подарунка хорошого купити не можу. Почула від сусіда, ніби тут можна отримати якісь гроші від ООН чи то від Червоного Хреста — по 2200 гривень протягом трьох місяців. То він зайняв чергу під банком ще о 5-й ранку, а ми з його сестрою підійшли пізніше. Мені би ці гроші дуже знадобилися. Але в таких умовах вистояти неможливо. Хтось записувався в чергу ще з п’ятниці, але сьогодні прийшов, а тут вже «жива» черга. Всі сваряться за місце, присісти ніде — хіба на сходах під банком. Хоч би води винесли, чи що? Годину тому приїжджала «швидка», бо одна жінка впала з тих сходів. Мабуть, зламала ногу, бо коли її клали на ноші, то вона кричала, що їй дуже болить. Постоїш години чотири і вже тих грошей не хочеш. Але якщо вже прийшли, то будемо стояти до кінця. Сказали, що треба мати при собі паспорт та ідентифікаційний код.

У відділен яні «А-банку» без дозволу керівництва, звісно, коментувати не можуть. Але пояснюють, що вони лише пропонують рівнянам отримати міжнародну фінансову допомогу на картки цього банку. І заодно допомагають літнім людям подати заявки на платформі єДопомога. При цьому банк попереджає клієнтів — не може гарантувати, що конкретна людина отримає цю допомогу.

Чиновники ж кажуть, що самі здивовані. І не стільки чергами, скільки тим, що про ці гроші нічого конкретного не знають. Хто, скільки видаватиме і на який термін. А ще — звідки ж рівняни дізналися про можливі виплати і чому обрали саме цей один банк?

Іванна Смачило, заступниця голови ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації:

— Ця фінансова допомога не є державною програмою, інакше ми б про це знали. Ситуація взагалі дивна, адже незрозуміло, звідки пішов весь цей ажіотаж. Люди дізнавалися від своїх знайомих, сусідів, родичів, але не від органів влади.

Сергій Черній, керівник міського департаменту соцполітики:

— Жодних роз’яснень від Міністерства соцполітики ми не отримували. Але на платформі єДопомога справді є можливість подати заявку на отримання допомоги від міжнародних організацій. Пріоритетними в таких випадках раніше були внутрішньо переміщені особи, а також вразливі верстви населення, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, на деокупованих або там, де тривають бойові дії. Але теоретично подати заявку може будь-яка людина. В переліку на єДопомозі нині пріоритетними вказані ВПО, особи з інвалідністю, пенсіонери, одинокі батьки, багатодітні, малозабезпечені. Мінсоцполітики проводить лише верифікацію даних заявника, а вже кому конкретно і яка надаватиметься фінансова допомога, вирішують міжнародні організації-донори. Чому люди масово обрали саме цей банк, не знаю — можливо, була реклама чи щось таке, спрацювало «сарафанне радіо» і люди пішли туди. Адже так само можна обрати будь-який інший банк, щоб зареєструвати IBAN-рахунок для виплат від міжнародних організацій.

На самій платформі вказано, що «єДопомога збирає заявки на допомогу та за запитом міжнародних організацій передає переліки заявників на допомогу за запитуваною категорією». А при заповненні заявки потрібно вказати свої ім’я, прізвище та по батькові; ідентифікаційний код; паспорт, ID-картку, посвідку на проживання, свідоцтво про народження дитини; адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання; номер телефону та IBAN - міжнародний номер банківського рахунку. А надалі — залишається лише перевіряти статус заявки на сайті та чекати коштів. Або ж не отримати нічого.

Олена РАКС.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також