Небувале нашестя мошкари несе небезпеку на Поліссі (ВІДЕО)

2240 0

Ми у соцмережах:

фото -ілюстративне

Кусаються, лізуть під одяг, по собі лишають набряки та провокують сильну алергію. На Рівненщині нашестя мошки, вона збирається цілими хмарами. Такої кількості кровопивць, кажуть місцеві, не бачили роками. Комахи дошкуляють і людям, і тваринам.

Якщо під час масового вильоту мошки, випасати в низинах худобу, то це може призвести навіть до її загибелі, попереджають ветеринари, йдеться в ТСН.

Мошки - справжній рій, вони спокою не дають тваринам на випасі і їхнім погоничам. “Вони ж кусають їх і за вим’я і за все. Вони тоді крутяться, бігають, не можна тоді ради дати” - каже пастух, який рятується димом із невеликого вогнища. 
Водночас, чим ближче до лісу, водойми чи болота, то комах ще більше.

- Крупніші представники – це мошка і малесенькі представники - це мокриці, - показує ентомологиня Руслана Драб.

Хоча на Рівненщині, де болотиста місцевість, каже ентомологиня, мошка – явище звичне, та цьогоріч її значно більше, бо зійшлися якось усі фактори - тепла зима, водопілля, та ще й головні вороги мошки з вирію повернулися дещо пізніше…

- Ластівки наші, наші серпокрильці, стрижі, як ми називаємо їх в народі, вони тільки зараз масово в нас з’явилися, вони нам допоможуть в процесі тому, що мошка зникне, - додає вона.

А поки фахівці радять користуватися москітними сітками та спеціальними аерозолями. “Фумігатори - це засоби, які ми використовуємо в оселі, якщо вони нам не шкодять, а репеленти – це засоби, що відлякують комах, ми використовуємо самі навіть, коли йдемо на звичайну прогулянку. При укусі виникають великі набряки, які відзначаються свербежем, вона може викликати величезні алергічні реакції”, - каже ентимологиня.

Варто мати протиалергічні засоби, а до місця укусу прикласти щось холодне чи содовий розчин, кажуть фахівці. І не радять гнати худобу у місця де надто багато мошки. “Коли масовий виліт і тварини випасаються десь в низинах, то можливо таке, що може спричинити і загибель тварини”, - кажуть фахівці.

Комахи можуть забити дихальні шляхи, або покусати аж до інтоксикації. Тоді варто звертатися за допомогою ветеринара. Утім можна діяти превентивно. “Є багато препаратів, які є не токсичні для тварин, і після яких дозволяється дійка молока через 4-5 годин”, - додають ветеринари.

Та уже скоро мошки має поменшати…

- За народними прикметами поки зацвіте калина, тримається мошка, - кажуть місцеві.

За прогнозами ентимологині, аж стільки мошки не буде уже за 2-3 тижні, бо має вимерти сама, а ще допоможуть птахи.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також