Недобудова у Рівному стала могилою

1994 0

Ми у соцмережах:

Недобудова у Рівному стала могилою

Зведення нового навчального корпусу педагогічного інституту в Рівному розпочалося тридцять років тому. І тоді ж закінчилось через припинення фінансування. Інститут з того часу втратив ім’я Мануїльського та став університетом. Перейменування, на відміну від будівництва, майже нічого не коштує. За ці роки з недобудованого приміщення винесли все, окрім старої цегли та залізобетонних конструкцій. Те, що залишилось, стало місцем притулку безхатченків (знизу) та розваг підлітків (згори). Два роки тому там вже травмувався хлопець. Тепер загинула дівчина. 15-річна учениця 10-го класу економіко-правового ліцею робила на даху фото з подругою і впала з двадцятиметрової висоти.

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА:

— На жаль, це уже не перший випадок за багато років. Балансоутримувач відповідає за консервацію та збереження цього об’єкта. Недобудовані приміщення є державною власністю, яка перебуває на балансі РДГУ. Тому відповідальність лежить на університеті та Міністерстві освіти і науки. Такі випадки розслідуються та визначається ступінь провини. ОДА стежить за тим, що відбувається. Також ми у контакті з РДГУ, щоб більше не допустити таких трагедій.

Руслан Постоловський, ректор РДГУ: «Корпус легше знести, ніж добудувати, настільки він вже старий»Руслан Постоловський, ректор РДГУ:

— Це мав бути навчальний корпус з аудиторіями, бібліотекою, лабораторіями. У нас не було коштів самостійно завершити його будівництво. Щороку ми подавали бюджетну пропозицію до Міністерства освіти, в яку було включено витрати на завершення. Щороку її відхиляли, а ціни тим часом зростали. І зараз мова йде вже про близько 200 мільйонів гривень. Тут був нещодавно Віктор Шакирзян (секретар Рівненської міської ради) і тільки підтвердив мою думку про те, що корпус легше знести, ніж добудувати, настільки він вже старий. Якщо він впаде, то жертв буде набагато більше. Недобудову можна було б з дозволу Міністерства освіти приватизувати і побудувати на місці торговий центр або житловий будинок. Місце хороше, практично центр міста. За умови, що й університет щось із цього отримає. Можливо, житло для викладачів.

Щодо охорони об’єкта, то ми колись поставили там сторожа. «Золота молодь», яка влаштовує гулянки, пригрозила йому розправою, і він відмовився працювати. Там потрібна воєнізована охорона, чоловік 8–9, а це знаєте як дорого? Ми й загородили там, але ж хто хоче, той знайде як пролізти.

Віктор Шакирзян, секретар Рівненської міської ради:

— Я висловлюю співчуття рідним та близьким дівчинки. Я готовий клопотати перед Міністерством освіти і урядом про необхідність якнайшвидшої добудови цього покинутого корпусу. Або принаймні про забезпечення охороною цього об’єкта. В будь-якому разі, ми не повинні допустити повторення такого інциденту.

Тетяна Прилуцька, заступниця голови регіонального відділення Фонду держмайна України по Рівненській та Житомирській областях:

— Регіональне відділення неодноразово зверталось до міністерства з пропозицією надати можливість приватизувати об’єкти незавершеного будівництва, що перебувають на балансі РДГУ. Однак постійно йде відмова, що ці об’єкти вони мають намір добудувати. Варто зазначити, що балансоутримувач жодним чином не зберігає дані об’єкти, і як наслідок, загинула дитина, оскільки є вільний доступ. Тепер, можливо, на черговий лист регіонального відділення отримаємо позитивну відповідь. Дозвіл має надати винятково орган управління.

Анатолій Франчук, начальник відділу ФДМУ:

— Міністерство освіти і науки уже отримало лист відділення Фонду державного майна по Рівненській та Житомирській областях по системі електронного документообігу щодо приватизації довгобудів на вулицях Пластовій та Дубенській. Зареєстровано під номером 38357/0/1–20 від 14.12.2020 р. Очікуємо рішення.

Слідчі поліції кваліфікували загибель дівчини як нещасний випадок та проводять досудове розслідування за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України. Мати загиблої із заявою до поліції не зверталася.

Юрій Трачук, юрист:

— У цьому випадку батьки дитини можуть подати позов до суду на балансоутримувача недобуду, яким є університет. Бо мова, безсумнівно, йде про бездіяльність, службову недбалість відповідальних за технічний стан будівлі осіб, за що передбачена і кримінальна відповідальність. Якщо не було коштів, щоб винайняти охорону, чому не було вжито ніяких заходів щодо запобігання трагедії? Де таблички і плакати із застереженнями про небезпеку перебування на об’єкті? Про відповідальність осіб за незаконне проникнення на об’єкт? Де сигналізація? Де стрічки, якими можна було б обгородити виїзди? Це недорогі попереджувальні засоби, які б відіграли свою роль. З мого досвіду таких справ у батьків є право вимагати моральну компенсацію. Її розмір визначає судово-медична експертиза.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також