Непотріб на переробку: можна за «ідею», а можна — за гроші

1147 0

Ми у соцмережах:

Непотріб на переробку: можна за «ідею», а можна — за гроші

Пункт збору вторсировини на колесах запросили до Рівного місцеві екоактивісти, започаткувавши ініціативу #GoZeroWaste, щоб навчити рівнян правильно сортувати сміття. Один з рівненських заводів, що виробляє туалетний папір, готовий забирати посортоване своїм транспортом. У листопаді їхній вантажний мікроавтобус майже дві години чекав на автостоянці на Поштовій, щоб прийняти усіх бажаючих. А днями його приїзду очікують знову.

Оксана Майборода, ініціаторка кампанії #GoZeroWaste:

— Такий мобільний пункт збору — це тимчасове явище, бо в подальшому хочемо облаштувати по всіх мікрорайонах міста стаціонарні станції, куди люди окремо викидатимуть той самий папір, скло, пластик. Поки що вчимо рівнян правильно сортувати, показуємо, на яке маркування звертати увагу, а що краще не брати ще в магазині, бо воно потім не переробляється. Маємо надійного партнера, який уже багато років займається переробкою вторсировини і готовий її забирати. Приносити можна як пластикові кришечки, так і решту пластику чотирьох типів: 1,2,4 та 5. Також приймали і те, що на звичайних пунктах прийому не беруть — це паперові стаканчики та тетрапак. Основна умова — все має бути сухе, чисте та стиснене. Бачимо по відгуках, що ця ідея потрібна рівнянам — люди уже цікавляться, а коли знову прийде машина?

До речі, здавати макулатуру не обов’язково безкоштовно чи в обмін на туалетний папір. Наприклад, на одному з пунктів прийому вторсировини, що діє на вулиці Чорновола в центрі Рівного, за кілограм картону і паперу нині платять 2 гривні. Також приймають скляні пляшки за ціною від 50 копійок до 2 грн, кольоровий та прозорий склобій (0,5–1 грн), скляні банки ємністю від півлітра до 3 л йдуть від 50 коп. до 2 грн. Можна приносити також пластикові пляшки (1 грн за кг) та пластмасові меблі або кришки від телевізорів чи моніторів (2 грн). Підійдуть також непотрібні дитячі пластикові іграшки. А от чого точно не треба приносити, то це використані тонкі поліетиленові пакети — їх на переробку не беруть, попереджають скупники. Зате за кілограм металевих банок з-під консервів дадуть 1 гривню — вони підуть на виготовлення окопних свічок для бійців.

Відпрацьовані батарейки здаси не усюди, бо це особливий тип відходів. Ані постійні пункти прийому вторсировини, ані мобільний їх не приймають. Зате їх можна викинути у спеціальні контейнери, які розміщені по місту в різних місцях: зокрема, в міській раді на вул. Соборній, в райвідділі поліції, ЦНАПі, головному управлінні ДСНС, у НУВГП, РДГУ, ПДМ, а також ТЦ «Злата Плаза» та у кінопалаці. А вже звідти їх забере КАТП-1728, яке має договір з львівським підприємством «Боднарівка» при КП «Зелений Львів», яке їх посортує і відправить на утилізацію до Польщі. У грудні таких батарейок з Рівного поїхало майже 1,5 тонни.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також