Мільйони — на пільговиків у транспорті в Рівному. Хто ж отримає?

1949 0

Ми у соцмережах:

Мільйони — на пільговиків у транспорті в Рівному. Хто ж отримає?

Програму, що дає «добро» на компенсації перевізникам за те, що возять по Рівному пасажирів-пільговиків, підтримали на сесії міськради 15 грудня. На наступний рік передбачено чималу суму — 72,4 мільйона гривень. Очевидно, що насамперед на частину цих грошей розраховують власники великогабаритних автобусів, які ще з осені курсують за маршрутами № 1 та № 7 і які, за умовами конкурсу, мають брати в салон усіх пільговиків без обмежень.

Хто і скільки міг би отримати — в програмі детально не розписано. Зате на сайті міської ради уже дали роз’яснення, чому ж програма, що викликала таке бурхливе обговорення у Рівному, передбачає так багато коштів: «Згідно з пояснювальною запискою, наданою ініціатором розроблення програми — департаментом інфраструктури та благоустрою Рівненської міської ради, розрахункова потреба на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом у 2023 році склала 72 420 000 гривень. На 2022 рік у Програмі було закладено 65 мільйонів, а у 2021 — сума компенсацій передбачала 42 мільйони, однак виділили депутати тоді лише три мільйони.

Звідки беруться такі суми? Розмір компенсаційних виплат за пільгові перевезення громадян вираховується на підставі даних обстеження пасажиропотоків. За даними управління транспорту і зв’язку, середньоденна кількість пасажирів, що перевозиться одним автобусом (з врахуванням карантинних обмежень) — 400 осіб, з них пільговиків — 85 осіб. Середня кількість оборотних рейсів на автобусному маршруті по місту — 10 рейсів за день. А всього по Рівному курсує орієнтовно 200 одиниць транспортних засобів. Отож суму компенсації за проїзд вираховують за формулою: кількість пільговиків*кількість автобусів*вартість проїзду*кількість днів. Маємо: 85 чол.*200 авт.*12 гривень*355 днів = 72 420 000 гривень.

То хіба перевізники отримують всі ці гроші? Ні. Що 72 мільйони на 2023 рік, що 65 на 2022 — цифри, визначені максимальними показниками. Формула виводиться, враховуючи компенсації для всіх пільговиків на всіх маршрутках. Цю суму в якості розрахунків і подали на затвердження. Але компенсацію з бюджету громади можуть отримати лише перевізники, визначені договором на конкурсних засадах. У них має бути виконано не менше 90% оборотних рейсів і обов’язково — останній рейс за погодженим графіком. Не можуть отримати компенсації й ті, хто має тимчасові договори, або ті — у кого термін дії договору з управлінням завершився. Очевидно, що фактичні суми компенсацій у таких випадках стають значно меншими.

Так, у 2022 році на компенсаційні виплати передбачено бюджетні асигнування в сумі 3 мільйони гривень. Але станом на 01.11.2022 року з міського бюджету перевізникам виплатили 463 992 гривні компенсаційних коштів. Це 10 автобусів, що працюють на маршрутах № 43, № 37 та № 58.

У 2021 році реальна сума відшкодувань склала 1,4 млн гривень, а у 2020 — 494 тисячі (з урахуванням того, що на період червоної зони містом курсували лише тролейбуси). Цього року сума 72 мільйони майже на 7 мільйонів більша за минулорічну з цілком очевидних причин: зросла і вартість пального, а відтак — і вартість проїзду, і кількість пільговиків. Але затвердження цифри в програмі не означає, що всю цю суму наступного року виплатять перевізникам».

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також