«Непридатні до служби в ЗСУ» Такі рішення найчастіше приймають у двох комісіях

1738 0

Ми у соцмережах:

Сергій Подолін  та Олександр Коваль

Йдеться про Рівненську та Костопільську військово-лікарські комісії, які найчастіше в області виносять рішення про непридатність. Роботу цих комісій розглянули 2 січня на засіданні робочої групи «прозорість і підзвітність», яке провів начальник ОВА Олександр Коваль.

— Більшість військово-зо-бов’язаних у цих двох ВЛК — на дообстеженні. Це створює передумови для ухиляння від служби. Тому проаналізуємо системність висновків, промоніторимо динаміку. Напрацьований механізм таких перевірок будемо застосовувати для усіх 19 військово-лікарських комісій, — повідомив начальник Рівненської ОВА.

Олександр Коваль доручив проаналізувати роботу кожного лікаря комісій. Департамент цивільного захисту та охорони здоров’я населення спільно з обласним центром комплектування розглянуть рішення тих медиків, котрі найчастіше направляють військовозобов’язаних на дообстеження, повідомляє пресслужба облвійськадміністрації.

Олександр Коваль також додав, що виявлені порушення в системі роботи військово-лікарських комісій будуть передавати до правоохоронних органів.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОДА, який курує медичний напрямок:

— Багато мешканців Рівненщини з перших днів повномасштабного вторгнення відправилися на фронт, щоб протидіяти ворогу. Потрібно розуміти, що є втрати, є захисники, які потребують заміни, бо вони вже довго перебувають на передовій. Є й такі захисники, у яких через поранення погіршився стан здоров’я й вони більше не можуть виконувати свій громадянський обов’язок. Саме через це й триває мобілізація, а працівники центрів комплектації мають планове завдання з мобілізації.

Оскільки війна — це процес динамічний, то над підтримкою можливостей нашого війська працює обласний військовий комісаріат, правоохоронці та районні військові адміністрації. Однак однією з найбільших проблем в області виявилась робота військово-лікарських комісій. Коли туди потрапляють люди, які підлягають мобілізації, то багато з них визнаються непридатними до військової служби. І тут у нас виникли запитання до лікарів, які оглядають чоловіків та готують такі висновки. Однак ще більше запитань у нас до лікарів, які відправляють мобілізованих на так звані додаткові обстеження. Фіксувалися випадки, коли майбутні мобілізовані проходили такі дообстеження по кілька місяців, що є досить дивним. Через це було встановлено термін додаткових обстежень — максимум 3–4 дні.

Більше того, обласна військова адміністрація попрацювала з нашими медичними установами. У закладах, де є відповідне обладнання, в першу половину дня без черги обстежують мобілізованих.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також