«Ніби уряд не знає, як формується тариф!»: чому в рівнян «схудли» платіжки

1413 0

Ми у соцмережах:

«Ніби уряд не знає, як формується тариф!»: чому в рівнян «схудли» платіжки

Рівняни отримали платіжки за використане тепло у грудні з трохи меншими сумами. Тобто власники «Рівнетеплоенерго» таки виконали відповідну постанову Кабміну про зниження тарифу на опалення для населення в грудні, хоч і заявляли, що вона є абсурдною і незаконною. Але ще раз наголосили: якщо міська рада компенсує збитки, проблем ні в кого не виникне, якщо ні — дорахує різницю споживачам. Інакше усі можуть залишитися без тепла, якщо «Рівнетеплоенерго» за борги перекриють газ.

— Ніби наш уряд не знає, як формується тариф, — говорить керівник «Рівнетеплоенерго» Олександр Корчинський. — До цього була інша постанова: якщо протягом опалювального сезону будуть різкі коливання ціни на газ, у квітні ми перерахуємо людям за увесь сезон. А у ніч перед зустріччю президента Зеленського з представниками місцевої влади уряд видав цю «нічну» постанову про тариф у грудні, текст якої ми побачили за кілька днів після того. Президент казав, що в грудні газ подешевшав, а тариф ні, і звернувся до прем’єра, щоб відкоригував тариф. Люди отримали рахунки на менші суми, обіцянка ніби виконана. Але за рахунок чого?

Олександр Корчинський каже, що логічно було б проводити перерахунки за весь опалювальний сезон, а не за місяць. І що цієї постанови не мало бути взагалі, бо не Кабмін встановлює тариф, а Національна комісія. Тож тепер чекають або грошей від міської ради, або скасування постанови про нижчий тариф.

А тим часом зростають борги населення: якщо у жовтні борг становив 140 млн грн, то зараз це вже 180 млн грн. Щоб розпочати опалювальний сезон у 2019-му, «Укртепло» мало надати «Нафтогазу» фінансову гарантію за борги підприємства, утворені до 2016 року, а це загалом 60 млн грн. Зі слів Івана Надєїна, засновника групи компаній «Укртепло», гарантією стали його особисті банківські депозити та сонячна електростанція компанії. Шлях до виходу з цієї скрути п.Надеїн бачить лише один: заміщення газу у найближчі 10 років альтернативними джерелами енергії не менш ніж на 40%. Шлях цей, вочевидь, буде нелегким — адже зараз в Рівному тепло забезпечується на 98 відсотків саме завдяки газу.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також