Зарплата зросла, і не тільки у держслужбовців

1248 0

Ми у соцмережах:

Зарплата зросла, і не тільки у держслужбовців

Із 1 січня в Україні зросла мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум. Хоча зростання, на перший погляд, незначне, але воно вплине і на роботодавців, і на бюджети. Зміни також торкнуться і заробітних плат бюджетників та держслужбовців.

Мінімальна заробітна плата в Україні зросла на 550 грн і становить на сьогодні 4723 грн. Відповідно, зросли і податкові нарахування, зокрема, і податок на доходи фізичних осіб, який складає найбільшу частку у структурі власних доходів місцевих бюджетів. Так, обласний бюджет, до прикладу, цього року отримає на 7% більше надходжень, аніж торік.

Підвищення мінімальної заробітної плати підштовхнуло зростання і галузевих заробітних плат, зокрема для освітян. Працівники першого педагогічного розряду отримуватимуть на 9% більше, обслуговуючий персонал — на 14% більше. Суттєво зросла з 1 січня заробітна плата тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Окрім того, 31 вчитель на Рівненщині, який пройшов сертифікацію, отримуватиме надбавку до 20%.

Зростуть у цьому році також зарплати держслужбовців. Наприкінці року Кабмін підвищив коефіцієнти, за якими визначають заробітну плату головам ОДА та їхнім заступникам. А днями Кабмін ще й затвердив підвищені посадові оклади для держслужбовців. Наприклад, оклад голови ОДА (без врахування надбавок та премій) становитиме 19,4 тис. грн, першого заступника — 16,9 тис. грн, заступників — 15,1 тис. грн (приблизно на тисячу-півтори більше ніж досі). Варто зазначити, що після вирахування податків сума, яку отримуватимуть посадовці «на руки», буде на близько 20% нижчою.

Із 1 січня змінився і прожитковий мінімум — зріс на 162 гривні і становитиме 2027 грн. Відповідно, зростуть і розміри штрафів, які вимірюються прожитковими мінімумами. Наприклад, за неправдиве декларування доходів. Також з нового року змінився мінімальний розмір пенсій для тих, хто має не менше 35 років (30 років для жінок) стажу та більше 65 років, — 1889 грн. А з 1 березня перерахунок пенсій обіцяють уже для всіх пенсіонерів.

До слова, якщо порівнювати заробітні плати та пенсії, прирівнюючи їх до курсу долара, то у цьому році справи українців дещо поліпшилися. До прикладу, мінімальна заробітна плата в Україні нині дорівнює приблизно 190 доларів, у січні 2019 року вона становила 150 доларів.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також