Нобельське Євангеліє повертається в Україну

1378 0

Ми у соцмережах:

Нобельське Євангеліє повертається в Україну

Нардеп з Рівненщини Василь Яніцький зустрівся у Вільнюсі з послом Володимиром Яценківським. Мова йшла і про спільні дії щодо можливісті доставити Святиню в Україну наступного року, на святкування її 500-річчя.

Нобельське Євангеліє, написане 1520 року в селі Нобель (нині Зарічненського району на Рівненщині), збережене в єдиному екземплярі, і воно старше на 41 рік від Пересопницького, яке визнане українською Першокнигою. Перебуває Євангеліє у Вільнюсі в бібліотеці Академії наук Литви.

- Провели зустріч з керівництвом Бібліотеки Академії наук Литви, обговорили співпрацю, оглянули заклад. Та, звичайно, найголовніше - отримали цифрофу копію 708 сторінок нашого Нобельського Євангеліє, - повідомив нардеп на своїй сторінці у Фейсбуці. - Пізніше відбулася зустріч в посольстві України в Литві. З послом Володимиром Яценківським мова йшла і про спільні дії щодо можливісті доставити Святиню в Україну наступного року, на святкування її 500-річчя. Отже, найближчим часом буде створено репродукцію Нобельської Чотириєвангеліє, і з цим унікальним виданням зможуть ознайомитися всі охочі. За способом виготовлення та матеріалах воно буде максимально наближене до оригіналу. Це справді унікальна пам’ятка, яку ми вважали втраченою. І це історична подія для нашого краю і для всієї України. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також