Новий план «проковтне» котеджі на березі Басового Кута

3132 0

Ми у соцмережах:

Новий план «проковтне» котеджі на березі Басового Кута

Міська рада не захотіла розбиратись, чи законно побудовано котеджі на правому березі Басівкутської водойми, а своїм рішенням їх, по суті, узаконила. Давши дозвіл на розробку детального плану забудови 70 гектарів землі від вулиці Чорновола до Нового Двору.

Міська рада роздавала дозволи на зведення на тій території приватних садиб, кафе та центрів оздоровлення. Однак натомість за два роки тут побудували котеджі на кілька поверхів. Хоч розроблений раніше детальний план 30 гектарів цієї прибережної зони не передбачає тут багатоповерхової забудови.

Депутати міської ради, звичайно ж, не могли не помічати жваву забудову берега. На засіданнях постійних комісій не один депутат критикував рішення про чергове виділення тут землі, але на сесіях ті ж рішення, на диво, підтримували більшість депутатів. Тепер депутати виправдовуються — «ми сліпо вірили забудовникам». Але навіть сьогодні, коли вже мало хто сумнівається в законності цих новобудов, міське управління ДАБК не поспішає перевіряти документи забудовників.

Тим часом у проекті порядку денного сесії міськради, що відбувалася 18 жовтня, з'явилося питання про розроблення детального плану 70 гектарів цієї території. Попри те, що бюджетна комісія рекомендувала відкласти це питання на додаткове вивчення. Попри те, що деякі депутати пропонували спочатку перевірити, що вже набудовано, а тоді давати дозвіл на розробку нових документів. Оскільки протизаконно замінювати один ДПТ на інший, то за підтримки 23 депутатів було прийнято рішення відкоригувати старий документ так, щоб він не суперечив новому. Тому й виходить, що новий план на 70 гектарів «поглине» вже існуючий на 30 гектарів.

Андрій Юрков, начальник відділу генплану та розвитку міста управління містобудування та архітектури:

ДПТ буде охоплювати район площею близько 80-90 га. Це територія між вулицями Дачною, Малорівненською, Чорновола та берегом Басівкутського озера. Там уже є будинки. Однак всю забудову потрібно привести до одного загального стандарту, щоб було зрозуміло, де мають бути вулиці, розібратися із хаотичними забудовами на земельних ділянках. Нове планування буде фінансуватися за рахунок міста і, можливо, забудовника. Точної суми вартості проекту поки немає.

Олександр Довжаниця, депутат міськради:

Усі розуміють, що забудовували цю територію не за існуючим детальним планом. Містобудівні умови міська архітектура видавала, порушуючи законодавство. Однак існуючий детальний план не можна замінити новим, тому в нього вирішили вносити зміни. Окрім цього, розроблять детальне планування й на іншу територію, яку існуючий документ не охоплює. Для чого це? Зрозуміло, що споруди в документах називаються будинками рибалки, а по факту там квартири. Тобто цільове призначення виділеної земельної ділянки не відповідає будівлі, яка на ній стоїть. Тепер будуть малювати на карті, що нібито там мають бути котеджі. Виходить, що усе набудоване раніше такими методами просто узаконять. Через те на сесії була така боротьба, щоб проштовхнути це питання. Деякі депутати взагалі покинули засідання сесії, бо їх змушували за це проголосувати.

Микола Бляшин, міський депутат:

— Детальний план забудови вулиці Чорновола розроблено кілька років тому, але його ніхто не виконував. Якщо зайти на сайт міської ради, то можна прочитати, що на березі озера можна будувати лише невеличкі житлові будинки садибного типу або альтанки для відпочинку. І саме користуючись цими параметрами, міська архітектура мала видавати документи на будівництво.

До нас на засідання депутатської комісії приходили представники від підприємців та просили дозвіл побудувати будинки рибалки та кафе. Переконували, що будуть біля озера розвивати туризм. Депутати на сесії голосували саме за таке призначення землі. Але зараз там побудовано житлові будинки та великі котеджі. Цікаво, що ніхто за це не поніс відповідальності. Тому було необхідно, щоб сесія дала доручення управлінню архітектури, будівельній інспекції та управлінню земельних відносин усе перевірити. Після цього нам би подали звіт, хто у цьому винен. Проте мене слухати ніхто не захотів. Виходить, що для когось було вигідним це питання.

Володимир Хомко, міський голова:

Це унікальна можливість за гроші забудовника розробити детальний план забудови тієї території. Мені дуже подобається те, що саме місто буде диктувати свої умови: де має бути побудований садок, де пролягатиме вулиця, а де — стояти будинки. Не бачу доцільності в тому, щоб перевіряти вже набудоване. Адже його уже ніхто не знесе.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також