Новий прем'єр: хто і як?

1229 0

Ми у соцмережах:

Новий прем'єр: хто і як?

25 січня Віктор Янукович пообіцяв відправити у відставку Миколу Азарова і запропонував Арсенію Яценюку і Віталію Кличку очолити новий уряд. Опозиція відмовилася, висунувши неймовірні на той момент умови: звільнення всіх затриманих, прийняття закону про амністію, закриття всіх кримінальних справ, скасування законів, прийнятих 16 січня, і повернення Конституції 2004 року. З тих пір шанси опозиції потрапити в уряд танули як сніг на барикадах.

Під час переговорів на Банковій Арсеній Яценюк категорично відмовився в разі свого призначення підтримати програму реформ Віктора Януковича і висунув такі вимоги до влади: весь фінансовий і силовий блоки уряду і половину губернаторів. Лідеру "Батьківщини", природно, відмовили — опозиційний прем'єр з таким ресурсом напередодні президентських виборів означало б капітуляцію ще до початку гонки. Тим часом лава запасних у самій Партії регіонів виявилася не такою вже довгою. Всі скільки-небудь вагомі кандидатури або вже непомірно зайняті, або дискредитовані й не мають шансу на підтримку в партії, або банально ненадійні. А часу для роздумів у Віктора Януковича залишилося небагато. З одного боку, кваплять європейці та американці, з іншого — росіяни, а з третього — падіння популярності глави держави. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, можливість зростання рейтингу Януковича на хвилі підписання угоди з Росією вже вичерпала себе. Хаос на вулицях, публічний тиск з боку Заходу і поступки опозиції повністю "компенсували" зростання популярності Януковича серед його електорату наприкінці минулого року. Втім, найголовніший фактор тиску на Віктора Януковича — відсутність грошей у бюджеті. Кожен новий день без нових вливань катастрофічно скорочує простір для маневру. Ситуація звелася до того, що гроші майбутньому прем'єр-міністру потрібні будуть терміново, багато і без зайвих пояснень. До останнього часу на Банковій і на Грушевського були впевнені, що таким меценатом буде Москва, з якою про все домовлено і залишається тільки формальність — підписати необхідні документи на продовження траншу в рамках обіцяних 15 млрд. доларів. Реальність же довела, що дурнів немає... Умова Кремля: призначення нового прем'єр-міністра і зрозумілий сценарій виходу з політичної кризи.

Як будуть вибирати прем'єра

За різною інформацією, під час зустрічі Віктора Януковича і Володимира Путіна в Сочі обговорювали три кандидатури на пост нового прем'єр-міністра: Сергія Арбузова, Андрія Клюєва та Юрія Бойка. До кого з них схилялися росіяни і кого відстоював Віктор Янукович — невідомо. Різні джерела стверджують, що єдиний, проти кого висловлюються росіяни, це Арбузов. Як можливі кандидатури на пост прем'єра з боку опозиції обговорювали два прізвища — Петра Порошенка та Арсенія Яценюка. Першого категорично відмовився обговорювати Віктор Янукович, а другий виявився неприйнятним для Москви. Між тим, очевидно, що у сформованій ситуації кандидатура майбутнього прем'єр-міністр повинна відповідати декільком критеріям. По-перше, в системі координат Віктора Януковича новий глава уряду навіть потенційно не повинен стати гравцем на виборах 2015 року. Враховуючи політичну нестабільність, майбутнім прем'єром може стати людина, позбавлена не просто президентських амбіцій, а й шансу увійти до трійки лідерів. По-друге, кандидатура майбутнього прем'єра повинна бути прийнятною для Москви. Оскільки на сьогодні жодних інших можливостей отримати гроші на підтримку економіки — швидко, без планів і зобов'язань — окрім як російський транш, у Києва немає. По-третє, новий глава уряду повинен бути фігурою компромісною і для Заходу. Залишити без уваги вимоги Європи і США — великий ризик для Віктора Януковича. Безпрецедентний тиск Брюсселя і Вашингтона, загрози персональними санкціями — це міна уповільненої дії, яка у відповідальний момент може вибити ґрунт з-під ніг Президента — в парламенті або близькому оточенні. По-четверте, з рахунків не можна скидати Майдан. Новий прем'єр може не влаштовувати протестуючих, але говорити з ними, бути почутим і не викликати у них явного роздратування він повинен. Крім іншого, кандидатура нового прем'єр-міністра має бути компромісною і для Партії регіонів, і для опозиції. Остання вимога висувається практично на всіх зустрічах із західними дипломатами. Тим часом у самій Партії регіонів вже зараз намічається якщо не розкол, то, як мінімум, група вільнодумців, не готових беззаперечно підтримати будь-яку пропозицію Банкової. До всього вищеперерахованого залишається додати, що напередодні президентських виборів новий глава уряду повинен, як мінімум, не перешкоджати ручному управлінню економікою для підтримки потрібного рівня соціальних показників хоча б до березня 2015 року. Очевидно, що без втрат і компромісів виконати всі ці вимоги при виборі нового глави уряду Віктору Януковичу не вдасться. Причому так званий силовий сценарій — розгін Майдану і призначення прем'єра одноосібним рішенням — загрожує найбільшими втратами.

Хто?

Найточніші та актуальні натяки на кандидатуру нового прем'єр-міністра в четвер увечері опублікували на сайті Партії регіонів. Відразу чотири VIP-спікери партії виступили з пропозиціями і вимогами про призначення нового прем'єр-міністра. Судячи з усього, заяви "регіоналів" на сайті Партії регіонів — це не особисті коментарі депутатів, і не рішення фракції, а так званий меседж в рамках підготовки Банковою призначення нового глави уряду. Ключовими в цих заявах є "припущення", що новим прем'єром має стати сильний топ-менеджер "з державним мисленням", який буде прийнятний і на Заході, і на Сході, інакше кажучи — і в Москві, і в Брюсселі. Серед можливих кандидатур, які хоча б приблизно відповідають таким критеріям, називають Сергія Арбузова, Андрія Клюєва, Сергія Тігіпка, Юрія Бойка та Олександра Вілкула. Кожен з них в тій чи іншій мірі відповідає умовам, викладеним у четвер в прес-релізах Партії регіонів. Кожен з них в тій чи іншій мірі неприйнятний для різних груп у Партії регіонів. Домовитися з усіма може тільки один з них — Андрій Клюєв. Проти його призначення, або проти людини, яку він лобіюватиме, може виступити опозиція. А якщо точніше — протестувальники на Майдані, оскільки сама опозиція досить лояльно ставиться до пана Клюєва. Призначити нового прем'єр-міністра всупереч волі опозиції буде нелегко. Опозиціонери, очевидно, спробують заблокувати роботу парламенту, якщо не будуть враховані її інтереси, зокрема, щодо конституційної реформи. "Регіонали" навряд чи спробують проголосувати за нового прем'єра так само, як приймалися "закони 16 січня", або на виїзному засіданні. Такий крок перекреслить всі зусилля зі стабілізації ситуації. Джерела редакції стверджують, що одним з варіантів розвитку подій може стати пакетне голосування одночасно за кандидатуру прем'єр— міністра і якісь домовленості про повернення Конституції 2004 року. Всі подробиці призначення нового прем'єра стануть відомі приблизно у вівторок. За інформацією "Української правди", у четвер депутатам-"регіоналам" повідомили, що традиційне зібрання фракції в понеділок переноситься на 8.30 вівторка, перед засіданням парламенту. Явка обов'язкова. tag:майдан


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також