Новий рік – з новим головою: хто претендує на крісло в облраді

978 0

Ми у соцмережах:

Новий рік – з новим головою: хто претендує на крісло в облраді

Наприкінці грудня відбудеться кінцева у цьому році сесія Рівненської облради, що стане, ймовірно, останньою на посаді голови для «батьківщинівця» Миколи Драганчука. Проект рішення про його звільнення уже опублікований, і нова більшість у раді активно перебирає кандидатів на чергового голову.

сесія

Валентин Крока та Олександр Данильчук
Звільнити Миколу Драганчука могли б ще у п’ятницю, коли депутати не проголосували за його звіт. А це – формальна причина для оголошення недовіри голові ради. Але без оприлюдненого за 20 робочих днів проекту рішення звільнення знову б перетворилося у судовий процес та «двоголів’я», як у 2016-му, коли облрада знімала з посади Володимира Ковальчука. сесія
Володимир Ковальчук
Микола Драганчук на двогодинній перерві довго вів перемовини із головними гравцями у раді, яких до минулої сесії побільшало. Долучився голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, який наразі перебрав на себе керування фракцією БПП в облраді, потіснивши Віталія Чугуннікова. Останній залишається офіційним головою фракції, але п’ятничні голосування БПП показали, що депутати уже його не слухають. alsoread:https://rivnepost.rv.ua/showarticle.php?art=051066 У Миколи Драганчука просили написати заяву на звільнення. Причому не БПП, а керівник фракції «Батьківщина» Микола Кучерук. Поступитися посадою голови хотів взамін на обрання Олександра Ткача, депутата-батьківщинівця, головним лікарем онкодиспансеру. Втім, така комбінація не спрацювала. Союз «Батьківщини» та БПП в облраді, що тримався на домовленостях Віталія Чугуннікова та Миколи Кучерука знищено. Принаймні поки що. За словами Миколи Кучерука, головним затійником у БПП був навіть не Олексій Муляренко, а Олександр Данильчук, колишній голова та заступник голови облради, якого свого часу Микола Кучерук виключив із «Батьківщини». Подав проект рішення про відставку голови у понеділок Віталій Ундір, заступник Олексій Муляренка у Рівненській ОДА. Олександра Корнійчука, першого заступника голови облради, якого ще у п’ятницю називали потенційним наступним головою, наразі на цю посаду нібито не розглядають. Мовляв, Рівненській ОДА потрібна людина, якою буде легше керувати пану Муляренку. Знайти потрібного кандидата серед 17 членів БПП наразі, кажуть, складно. Серед можливих – Олександр Данильчук та найстарший депутат облради Валентин Крока. сесія Щодо посади першого заступника, то її віддадуть, ймовірно, радикалам: або Сергію Свисталюку або Олександру Ширяєву. Заступником може лишитися Олексій Бучинський зі «Свободи». Проте нині говорять також про можливе виключення «Свободи» з нової більшості. БПП, «УКРОПу», фракції «Конкретних справ», Радикальної партії та чотирьох позафракційних – достатньо для голосування. Щоправда, засідання доведеться не прогулювати, аби назбирувалося голосів за потрібні рішення. Якщо «Свобода» «залишиться за бортом», посаду заступника, ймовірно, можуть віддати або «УКРОПу», або групі колишнього голови облради Михайла Кириллова, в яку входять позафракційні та депутати «Конкретних справ». сесія
Фракція "Свобода"
Тим не менше, до сесії наприкінці грудня ще все може змінитися. Тож чи святкуватиме область Новий рік з привітанням четвертого у цьому скликанні голови облради, стане зрозуміло ближче до 1 січня.
сесія
Віталій Ундір, заступник голови фракції БПП у Рівненській обласній раді: - Проект про звільнення голови облради подав від імені фракції. Ухвалили таке рішення у п’ятницю, коли рада не проголосувала за звіт голови, до якого є зауваження і немає довіри, як показала минула сесія. Чи вистачить голосів на підтримку проекту, гадати не будемо. Але якщо тільки 17 депутатів підтримали звіт голови, то значить, всі інші – проти.
Сергій Свисталюк
Сергій Свисталюк, член фракції Радикальної партії: - Про нову більшість у раді офіційно ніхто не заявляв. Чи голосуватимемо за звільнення голови, вирішуватимемо на засіданні фракції перед сесією. Але оскільки не підтримали звіт, мабуть, голосуватимемо і за відставку. Зміна голови принесе порозуміння в обласну раду. Можливо, нарешті почнуть прислухатися до запитів та прохань депутатів. Драганчук не ігнорував звернень, але це робила більшість у раді, яку він представляв. Питання про заступників голови облради відкрите.
сесія
Микола Драганчук, голова Рівненської обласної ради: - Нічого не робитиму, аби втриматися на посаді. Нехай звільняють, так і сказав. Я вже втомився від цих перепитій. І це не останнє переформатування у раді, прогнозую. За місяць все ще може змінитися. Було прикро чути у свою сторону зауваження від людей, які за тиждень до сесії співали мені дифірамби. Але я знаю, звідки вітер дує: з Адміністрації президента прийшла пряма вказівка душити «Батьківщину». Не тільки в обласній раді. У Рокитнівській районній голову ради від БПП змушують звільнити свого заступника-батьківщинівця, інакше погрожують зняти і його самого. Такої потужної машини тиску не було навіть за Партії регіонів, але ті, хто так робить, погано завершують. Я не боюся відставки, але й не приховуватиму – на мене тиснули керівники виконавчої влади області. Олексій Муляренко, зокрема. Пропонував мені перед сесією відмовитися від певних своїх позицій, як-от від підтримки Олександра Ткача на посаду головного лікаря онкодиспансеру. Інакше, казав, «оголосять мені імпічмент». Ні на кого з депутатів, втім, не ображаюся і до суду не подаватиму. Хіба депутатський корпус не дотримається норм законодавства.
сесія
Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА: - Я тиснув на Миколу Драганчука чи Микола Кучерук? До сесії ми навіть з ним не обговорювали питання про зняття Ткача з балотування на посаду головного лікаря онкодиспансеру. А от представники «Батьківщини», думаю, тиснули на Григорія Максим’яка, заявляючи, що не дадуть йому працювати. Питання про зняття Драганчука з посади голови почав підіймати сам Микола Кучерук на сесії, коли перед розглядом питання про головного лікаря онкдоспансеру оголосили перерву. Голосування за звіт голови було сигнальним, і «Батьківщина» побачила, що Драганчук і фракція не мають підтримки у залі. До Олександра Ткача як до фахівця і людини не маю жодної претензії, але пан Кучерук вивів це питання у площину політики. Йому було важливо, щоб саме представник «Батьківщини» став керівником в онкодиспансері. Думаю, що у залі зараз є сформована більшість, яка підтримуватиме проекти рішення, запропоновані ОДА, зокрема і бюджет на наступний рік.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також