Обережно: Барабах! Чому рівненському таксисту майже безкарно вдалося п'яним їздити за кермом

3062 0

Ми у соцмережах:

Ярослав Барабах

Про те, що нинішня патрульна поліція виконує здебільшого декоративну функцію і не здатна забезпечувати правопорядок, усі вже давно знають. Просто говорити про це вголос якось не прийнято — форма у них гарна і самі поліцейські молоді та красиві. Тепер мовчати не виходить. Пригоди п’яного таксиста Ярослава Барабаха на вулицях Рівного вже стали відомі всій Україні.

Барабах був тричі за один день зупинений поліцейськими п’яним за кермом, після чого знову ж таки нетверезим скоїв наїзд на інше авто. Що цікаво — водія після цього навіть не затримали. Тож у будь-яку мить він може знову сісти за кермо і наїхати, наприклад, на начальника патрульної поліції області Мерчука. Цікаво, чи затримають його після цього, чи це станеться лише тоді, коли Мерчук не подаватиме ознак життя? Окрім начальника патрульної поліції, непокоїтися слід усім іншим мешканцям Рівного та гостям нашого міста. П’яний Барабах на дорозі! І, на жаль, не лише він.

Микола НЕСЕНЮК.

Як розповіла журналістам речниця управління патрульної поліції у Рівненській області Оксана Юрченко, таксиста на BMW 520 у понеділок, 11 березня, патрульні затримали близько восьмої вечора. Ярик охоче подув у драгер, який показав 3,06 проміле алкоголю у крові. На водія патрульні склали протокол за ч. 2. ст. 130 (тобто за повторне протягом року керування напідпитку) і відвезли до знайомих на АЗС «ОЛАС», що на вулиці Князя Володимира, взявши письмове зобов’язання, що він не сяде за кермо. Ярик, звісно ж, сів. Близько 22.00 патрульні знову зупинили авто таксиста на вулиці Небесної Сотні. Водій знову погодився «дихнути» — цього разу на 5 проміле.

— Після того, як таксист викликав водія на заміну, його відпустили, — зазначила Оксана Юрченко. — Але близько першої години ночі цього водія патрульні зупинили знову, уже на вулиці Набережній.

Втретє дути у драгер таксист відмовився. І правильно зробив: що нового міг би показати прилад патрульним, які три години тому і так склали протокол на нього за нетверезе керування. Тим паче, що вище позначки «5» драгер все одно не показує. Втретє таксиста так само відпустили, як і попередні два рази — склавши протокол.

А вже наступного дня ввечері Ярослав Барабах у Грабові Рівненського району спричинив ДТП, виїхавши на зустрічну смугу та розбивши «Volkswagen Golf» 46-річного односельця, жителя Оржева. Таксист з двома пасажирами намагався втекти, проте проїхав лише 150 метрів — далі рухатися завадило пошкоджене колесо.

На щастя, під час зіткнення ніхто не постраждав. Як повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції у Рівненській області, на 40-річного водія після ДТП склали адміністративні матеріали за чотирма статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо суд визнає таксиста винним, йому доведеться сплатити 40,8 тис. грн штрафу та на 10 років залишитися без посвідчення водія. Хоча, можемо спрогнозувати, таксиста це навряд чи зупинить. Адже з листопада минулого року за рішенням суду він і так був позбавлений права керування — за ДТП, яке вчинив напідпитку в Радивилові. Як йдеться у судовій постанові, чоловік «випив сто грамів коньяку та горілки», сів за кермо — і в’їхав у чужу огорожу на вулиці Галана райцентру.

На запитання, чому патрульні допустили, що таксист п’яним їздив вулицями Рівного, речниця патрульних Оксана Юрченко посилається на законодавство:

— Немає законодавчих підстав у патрульних забирати авто, якщо те не перешкоджає руху інших транспортних засобів, тобто припарковане без порушень. Патрульні можуть лише скласти протокол за керування у нетверезому стані — і все. Решта, як-от забирання авто на штрафмайданчик чи заборона водієві сісти у власне авто, — перевищення службових повноважень.

Слова пані Юрченко підтверджує заступник начальника центру вторинної правової допомоги Микола Павлюк. За його словами, інструкція, за якою діють патрульні поліцейські, чітко вказує, що авто патрульні можуть доставити на зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку лише у тому разі, «якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху».

— Але патрульні мають право відсторонити п’яного водія від керування напідпитку, сказавши, наприклад, щоб він викликав іншого водія і той доставив його додому, — зазначає п. Павлюк.

Проте стерегти авто патрульні не можуть — саме тому п’яні й повертаються за кермо, коли поліція їде геть. А керування без посвідчення водія взагалі не проблема для злісних порушників. Навіть якщо вас затримають без посвідчення, штраф — менше 500 грн.

Інше питання, як чоловік таксував. За неофіційними даними, Ярослав Барабах співпрацював зі службою «GPS-таксі 305» у Рівному. Головний менеджер служби Руслан Фаліон зазначає, що служба перевіряє документи у водіїв, коли підписує з ними договір, і реагує на повідомлення поліції, якщо та звертається з інформацією про котрогось з водіїв.

— Якщо підтвердиться, що ця людина працювала з нашою службою, ми розірвемо договір, — зазначає пан Фаліон. — Були різні випадки за роки роботи служби, проте не пригадую, щоб наші таксисти возили когось напідпитку. П’яний за кермом — це неприпустимо, з такими ми одразу припинимо співпрацю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також