Облаштовують сквер у Костополі небайдужі містяни. Хто допоможе?

636 0

Ми у соцмережах:

Облаштовують сквер у Костополі небайдужі містяни. Хто допоможе?

Маленький ошатний сквер зі струмочком, яких ще немає в Костополі, власними силами облаштовує костопільчанин перед школою №5 на вулиці Сухомлинського (колишня Сидорова). У цьому по суті громадському місці чоловік працює власними силами та власним коштом майже рік. Справа клопітна і недешева, тож поки що облаштування парку не завершено. Небайдужі містяни, які зголосилися допомогти, сподіваються, що до початку навчального року це унікальне для міста починання вдасться завершити.

Місце, де облаштовують парк, колись було частиною вулиці Сидорова. З невідомої нам причини ділянку вулиці між школою та молитовним будинком повністю перекрили й загородили, й у планах міськради там мав бути сквер. Його, як і багато іншого в Костополі, не доробили. Незаасфальтованою ділянкою понад молитовним будинком почали їздили автомобілі, утворюючи баюри, повідомляє фейсбук-спільнота Костопільщина 21 століття. 

Одного разу сюди приїхав місцевий мешканець Олег. Привіз закуплені власним коштом саджанці й почав мовчки власними силами облагороджувати скверик. Робив це не собі і не з перспективою приватизації, тож поступово люди стали пропонувати допомогу, хто саджанцями, хто з лопатою, хто поливом у спекотні дні. Воду носили з домівок, хто чим, у кращому разі підвозили тачками.

- В одній з костопільських груп на Фейсбуці я розмістила пост із закликом до костопільчан допомогти завершити цю справу, адже це по суті громадська ініціатива з упорядкування території, - розповіла пані Анна. – Лайків під моїм постом було з півтисячі, але робочих рук нам додалося далеко не стільки.

У скверику висаджені дерева та кущі, квіти, прокладено русло та вимощені береги та дно майбутнього струмочка з озерцем. Завезено пісок, щебінь та камінь, викладено бруківкою невеличкі доріжки. Просити про допомогу Олег не хоче, тож його помічники вирішили приватно звернутися до заступника міського голови Костополя Юрія Кузнюка, відповідального за житлово-комунальне господарство громади. Він посприяв, аби у сквер завезли ще саджанців, а от робітниками не допоміг - мовляв, не може змусити людей працювати у неробочий час. Пізніше до Кузнюка зверталися ще, але він нічого конкретно не відповів і більше не допомагав. Сам брати до рук лопату після роботи теж не став.

Подібні громадські ініціативи в інших містах фінансують коштом громадського бюджету після подання проекту і його схвалення, але в Костополі до цього ще не дійшли. Однак зроблено чимало, а справа недешева, і її потрібно завершити. Та якщо у місті досі стоїть невикошений сумнозвісний «пляж» на березі Замчиська, на який колись витратили понад мільйон гривень, заріс хащами в людський зріст сквер імені Віталія Ставського, що й іменної таблички не видно, то чи можна сподіватися на реальну допомогу чиновників в облаштуванні скверу біля школи? 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також