«Обласних» лікарень — вже дві, але пацієнтів «хватить»

2092 0

Ми у соцмережах:

Євгеній Кучерук, головний лікар Рівненської ЦМЛ

Рівненська центральна міська лікарня змінила статус, отримавши ліцензію медичного закладу третинного рівня і, фактично, зрівнявшись з обласною клінічною лікарнею. За рік обидві — міська та обласна — стануть найбільшими конкурентами в області в боротьбі за «пацієнтів». Щоправда, за умови, що їх не об’єднають.

Заклад третинного рівня надає спеціалізовану медичну допомогу. Наприклад, у міській лікарні є шість унікальних для області відділень, зокрема, інфекційне та нейрохірургічне. Тож хворі з районів і дотепер лікувалися у міській лікарні.

Фактично, новий статус закладу для хворих поки що змін не принесе, оскільки і наступного року міська лікарня отримуватиме гроші з міського бюджету за кількість «ліжкомісць», а не від Національної служби здоров’я — за кількість пролікованих пацієнтів.

Проте відповідно до планів медреформи, за рік усі медичні гроші «ходитимуть за пацієнтом», а отже, чим більше хворих пролікує заклад, тим більше коштів отримає.

Євгеній Кучерук, головний лікар Рівненської центральної міської лікарні:

— Те, що ми отримали ліцензію, говорить, що у нас і спеціалісти, і обладнання, і приміщення готові до повноцінного надання допомоги третинного рівня. Маючи ліцензію, ми уже можемо надавати допомогу більшій кількості людей, які не проживають у Рівному. Фактично, ми готуємося до того часу, коли Національна служба здоров’я фінансуватиме всі медичні послуги.

Цього року в нас уже пролікувалося більше п’яти тисяч мешканців області. Нам часто говорять, що міський бюджет не може утримувати мешканців інших районів, проте ми не збавляємо темпів, бо сподіваємося, що за рік піде фінансування «за пацієнтом».

Наприклад, я вже запропонував колегам з районів відправляти до нашого центру кардіології хворих, яким потрібно робити стентування. Втім, поки не буде фінансування «за пацієнтом», будемо вимушені брати благодійні внески з хворих з районів (це не стосується невідкладних випадків).

Щодо об’єднання з обласною лікарнею, то, як на мене, цього робити не потрібно, бо утвориться дуже великий конгломерат. Краще нехай буде конкуренція — пацієнтів хватить.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також