Олег Головчак: «У мене не було абсолютно ніяких сумнівів, що справа «зшита білими нитками»

1860 0

Ми у соцмережах:

Олег Головчак

Хочу нагадати, що мова йде про так звану «резонансну справу» замовного вбивства Валентина Загороднюка та підпалу ГО «АЖР «Четверта влада», розповів адвокат Олег Головчак — захисник Володимира Шевчука.

07.08.2020 колегією суддів Рівненського міського суду Рівненської області в складі суддів Рогозіна С. В., Діонісьєвої Н. М., Крижової О. Г. було задоволено клопотання сторони обвинувачення про оголошення в міжнародний розшук та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та 02.10.2020 було продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обвинуваченому Шевчуку В. Я.

Враження зворушливе, оскільки мені не зрозуміло, якою нормою Кримінального процесуального кодексу України керувалася судді при постановленні такої ухвали про оголошення в міжнародний розшук Шевчука В. Я., який, згідно з наданими раніше прокурором відомостями, уже перебував у міжнародному розшуку та відносно нього було раніше ухвалено рішення про здійснення спеціального судового провадження. Мною було подано апеляційну скаргу. Згідно з кримінальним процесуальним законодавством, суд повинен був через три дні після закінчення строку апеляційного оскарження судового рішення надіслати апеляційну скаргу із матеріалами кримінального провадження до суду апеляційної інстанції. Однак головуючим суддею Рогозіним С. В. умисно було скеровано апеляційну скаргу до суду апеляційної інстанції лише через місяць. Тим самим, суддя Рогозін С. В. порушив загальні засади кримінального провадження, а саме: законність, забезпечення права на оскарження процесуальних рішень та розумні строки.

Раніше тією самою колегією суддів Рогозіна С. В., Діонісьєвої Н. М., Крижової О. Г. було призначено справу про здійснення спеціального судового провадження стосовно обвинуваченого Шевчука В. Я.

Спеціальне судове провадження здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних, які переховуються від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошені у міждержавний або міжнародний розшук. Хочу сказати, що існує певна процедура для оголошення особи в міжнародний розшук, якої мав би дотриматися прокурор, однак у ході судового розгляду було встановлено, що прокурор умисно не вчинив усіх необхідних дій, які передбачені Інструкцією для оголошення в міжнародний розшук та всупереч вимог кримінального процесуального законодавства України, подав до суду клопотання з вимогою одночасного оголошення особи в міжнародний розшук та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без законних на те підстав.

На мій адвокатський запит, Комісією по файлам Інтерполу від 11.02.2020 — ССF / 112 / R1104.19 (місто Ліон, Франція), було надано інформацію про те, що Шевчука В. Я. не оголошено у міжнародний розшук. Вказані відомості були надані суду.

Враховуючи те, що для здійснення спеціального судового провадження необхідною умовою є — оголошення обвинуваченого у міжнародний розшук, судом було постановлено завідомо неправосудне рішення — ухвалу про оголошення обвинуваченого Шевчука В. Я. у міжнародний розшук.

Водночас сам собою факт винесення слідчим чи прокурором постанови або судом ухвали про оголошення підозрюваного в міжнародний розшук без звернення до НЦБ Інтерполу не може свідчити про перебування особи в міжнародному розшуку. В даному випадку у матеріалах кримінального провадження є лише повідомлення, що до обліку Генерального секретаріату Інтерполу лише внесено клопотання про публікацію Синього оповіщення щодо Шевчука В. Я. та відсутні дані про надіслання правоохоронними органами матеріалів щодо Шевчука В. Я. до НЦБ Інтерполу в Україні. Для того, щоб особа дійсно перебувала у міжнародному розшуку, дані про неї мають бути внесені до реєстру осіб, які розшукуються Інтерполом. Мова йде про так зване «Червоне повідомлення» для затримання, як особи, яка ухиляється від кримінальної відповідальності з подальшою можливістю її екстрадиції, а не «Синьої картки» в даному випадку, мета якої — встановлення реального місцезнаходження особи.

Це не вперше, коли суддями Рівненського міського суду Рівненської області ухвалюються незаконні рішення у даному кримінальному провадженні. У зв’язку з чим, мною буде подано скарги у Вищу раду правосуддя та заяви до ДБР щодо внесення відомостей в ЄРДР стосовно прийнятих судом незаконних рішень у даній справі.

Олег ГОЛОВЧАК, адвокат.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також