Олег Карпяк: «Бюджет Рівного — найцікавіший конструктор, який я складав»

1810 0

Ми у соцмережах:

Олег Карпяк: «Бюджет Рівного — найцікавіший конструктор, який я складав»

Про те, як розвиватиметься цьогоріч Рівне, — розмова журналіста «РВ» з Олегом Карпяком, головою бюджетної комісії міської ради. Чому саме зараз? Тому що лише днями на сесії міської ради завершили затверджувати витрати із бюджету розвитку. Йдеться загалом про понад 280 мільйонів гривень капітальних видатків, що на сто мільйонів менше, ніж торік.

— Раніше видатки з бюджету розвитку ви завершували розглядати у лютому. Чому так затягнули?

— На початку року відбулася загальна нарада голів фракцій, і вирішили, що краще буде зробити розподіл видатків на двох сесіях — до і після виборів. Адже після виборів президента кожна партія оцінила свій реальний рівень підтримки у місті та на якому окрузі його потрібно посилювати. Мабуть, депутати хотіли це зробити за рахунок коштів з міського бюджету.

Загалом йдеться про суму понад 280 мільйонів гривень. Тому в січні було розподілено лише приблизно 160 мільйонів. Вони пішли на ті об’єкти, які були найменш спірними. Скажімо, 50 мільйонів гривень було передбачено на реконструкцію стадіону «Авангард». Дев’ять мільйонів пішло на утеплення шкіл, яке проводять завдяки кредиту НЕФКО­. Якби цього тоді не зробили, то ці видатки депутати намагалися б спрямувати на об’єкти на своїх округах. Тоді ж було ухвалено рішення профінансувати до кінця року заробітні плати вузькопрофільних лікарів та комунальні послуги для медичних закладів. Це обійшлося для бюджету міста у 110 мільйонів гривень.

А одразу після виборів, 24 квітня, ми розподілили ще 132 млн грн капітальних видатків. Однак гроші, які ми завершували розподіляти у квітні, — це невелика сума. Із неї 40 мільйонів було віддано ШЕУ, 50 мільйонів передбачено на перевезення пільговиків та близько 40 мільйонів — на програми підтримки ОСББ. Зауважу, що від ОСББ було заявок на 120 млн, половину з них довелося урізати.

Однак у начальників управлінь міської ради було дуже багато прохань, у фінансуванні яких ми відмовляли. Згадайте істерію директора зоопарку Олега Павлюка, коли він заявив, що у Рівному мало не тварини у звіринці скоро почнуть дохнути. Справді, 500 тисяч гривень для зоопарку мало. Тому ми додали йому ще 500 тисяч. Це дозволить зоопарку нормально працювати до кінця липня, а у червні додамо ще мільйон гривень.

— На початок реконструкції «Авангарду» було виділено 50 мільйонів. Але підрядник каже, що цього мало. Мовляв, до кінця року потрібно мінімум 100 мільйонів. Де братимете решту грошей?

— Існують різні політичні домовленості в Києві. За тією інформацією, яку доносять нам, депутатам, незабаром з Державного фонду регіонального розвитку виділять для «Авангарду» 60 мільйонів гривень. В загальному вийде 120 мільйонів гривень, за які до кінця року й будуватимемо стадіон. На мою думку, його потрібно якнайшвидше добудувати. Адже щороку вартість робіт буде дорожчати, бо дорожчає все. Ми уже бачили як за кілька років загальна вартість реконструкції стадіону «Авангард» зросла із 100 мільйонів до 200. Якщо не вкладемося у передбачені терміни реконструкції, то «Авангард» перетвориться на довгобуд.

— Чи будуватимуть садок-гігант на Північному? Адже депутатів злякала його загальна вартість — 132 млн грн?

— Міська рада виділила з бюджету міста на цей об’єкт 3 мільйони гривень. Ці гроші мають допомогти дитячому садку перемогти у конкурсі проектів на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Адже у Києві оцінюють різні проекти, зважаючи на те, скільки грошей на них виділила місцева влада. Планується, що держава у цьому році ще передбачить на садок 10–12 мільйонів гривень. Але зважаючи на масштаб будівництва, міська рада передала цей об’єкт обласному департаменту будівництва, який його тепер супроводжуватиме.

— Які ще нові об’єкти місто запланувало у цьому році?

— Планується розпочати перенесення управління соціального захисту із вулиці Соборної у недобудоване приміщення на вулиці Драгоманова, біля центру ПМСД «Центральний». На реконструкцію з міського бюджету було виділено три мільйони гривень, ще 15 мільйонів нам обіцяли виділити з державного бюджету.

Депутати неохоче виділяли співфінансування з міського бюджету для управління соціального захисту. І винні у цьому вибори. Адже депутати хотіли витратити ці три мільйони на вирішення проблем у своїх округах. Логіка у моїх колег дуже проста: коли приміщення на Драгоманова реконструюють, а соцзахист туди переїде, то червону стрічку біля приміщення перерізатиме міський голова Володимир Хомко. Лише він зможе попіаритися на цьому об’єкті.

— Торік Рівне витратило колосальні гроші на капітальний ремонт трьох доріг. Що заплановано на цей рік?

— Капітального ремонту доріг у місті на цей рік не заплановано. Бо кошти з бюджету пішли на інші об’єкти. Міська рада лише виділила для ШЕУ 40 мільйонів гривень на латання вибоїн на дорогах. Але, для прикладу, на ці цілі у 2018 році виділялося 26 мільйонів. Тобто ми збільшили фінансування, але попередили шляховиків, щоб ремонт відбувався якісно. Ми не хочемо бачити ситуацій, коли асфальт просто засипають у вибоїни. Такий ремонт короткостроковий та неефективний. Тому керівник ШЕУ Віктор Климук отримав доручення від депутатів, щоб дороги ремонтували за способом карт — тобто вирізали 100–500 кв.м проблемного асфальту, а на його місце вкладали новий.

— Ви сказали, що на зарплати лікарів пішло понад 100 мільйонів. На бюджетній комісії, яку ви очолюєте, розглядали питання про оптимізацію медичного персоналу. Чи плануються скорочення?

— Ні для кого не секрет, що у Рівному лікарів більше, ніж потрібно. Тому ми й обговорювали можливість оптимізувати штати медичних закладів. Але ми зайшли у передвиборчий період, а в такий час ніхто не ризикне звільняти медиків. Ні один рівненський депутат за таке зараз не проголосує. Бо за кожним лікарем стоять пацієнти, а всі вони — виборці. Вважаю, що цим питанням уже займеться нова каденція міської ради Рівного. Бо зайвий медичний персонал все одно доведеться звільняти.

— На сесії пенсіонерка Тамара Савінкова скаржилася на некомфортні умови у центральній міській лікарні. Як рада на це відреагує?

— Нарікання зрозумілі. Тому цього року нарешті плануємо завершити утеплення лікарні. Адже частина міської лікарні утеплена, а частина ні. Якщо переходити між поверхами, то можна побачити, як взимку в одному відділенні, де немає утеплення, пацієнти мерзнуть, а в іншому — від задухи відкривають вікна. Коли на сесії про це розповідали, то я думав, що мене обманюють. Але я поїхав в лікарню і поговорив з людьми. Тепер точно знаю, що потрібно закінчити утеплення та виділити на це 17 мільйонів гривень. Ці гроші намагатимемось виділити у травні з коштів від перевиконання бюджету.

— Начальник управління стратегічного розвитку та інвестицій Сергій Гемберг просив додаткове фінансування на залучення інвесторів, а йому дали тільки на зарплати для працівників. Чи можна без грошей залучити багато інвестицій?

— Те, що ми йому нічого не дали, — правда. Бо він не з того почав. Міські депутати хочуть бачити результати роботи. Лише тоді виділять гроші. Від нової людини чекають насамперед дій, а Гемберг почав просити гроші на ремонт та придбання нових меблів. Написання невеликих грантів, завдяки яким можна залучити кошти з Європи, коштує не так дорого. У нього вистачає ресурсів, щоб це зробити. Міська рада навіть була готова виділяти кошти, щоб найняти спеціаліста під певний грант. Тобто не брати на роботу додаткових чиновників, а наймати на певний час хороших фахівців. Однак Сергій Гемберг відмовився. В мене з ним була серйозна розмова. Як тільки вони покажуть прогрес в отриманні невеликих грантів, то фінансування для них буде одразу виділено. А зараз Гемберг їздить на різні закордонні форуми за власні кошти.

— Під час сесії багато депутатів скаржилося, що гроші на округи виділили лише для тих, хто підтримує міського голову Володимира Хомка. Чи поділяєте ви думку своїх колег?

— На бюджетну комісію приходило дуже багато депутатів із своїми проханнями. Але у нас є золоте правило: розподіляємо лише ті гроші, які є. Більше, ніж місто заробило, поділити не можна. Тому коли котрийсь депутат просить кошти на свій округ, то він має показати, звідки їх потрібно забрати. Хоч у моїх колег була ідея роздути видатки бюджету і прийняти рішення під гроші, яких не існує. Тобто придумати собі суму та поділити її. Але всі знають — грошей не вистачить. У такому разі місто підпише договори із підрядниками, які виконували роботи, та залізе у борги на майбутній рік. Тому ми не дозволили так вчинити.

Взагалі бюджет 2019 року є найцікавішим з усіх, які було прийнято. У процесі його формування було все: і політичні інтриги, і сварки та крики. Адже грошей було мало, а боротьба за них була колосальна. Взагалі цей бюджет — найцікавіший конструктор, який ми складали із початку своєї каденції.

Спілкувався Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також