Олексій Муляренко: «Я не розумію логіки дій нинішньої влади, яка знову заморозила будівництво дитсадка на Коновальця та збільшила його вартість»

852 0

Ми у соцмережах:

Дитсадок на вул. Коновальця почали будувати ще на початку 90-х років минулого сторіччя

Дитячий садок на вулиці Коновальця — один з найвідоміших довгобудів у Рівному. Його будівництво почали ще на початку 90-х років. Потім будівництво «заморозили» на довгих два десятиліття… І лише у червні 2019 року тодішній голова Рівненської ОДА, депутат Рівненської міської ради Олексій Муляренко зробив перші кроки, щоб вдихнути життя у цю будівлю, аби з неї була реальна користь рівнянам.

Однак станом на сьогодні на цьому об’єкті знову «тиша», яка триває вже більше року. Чому так сталося, Олексій Муляренко розповів:

— Майже двадцять років це будівництво стояло і нікому не було до нього діла. В місті є нагальна потреба вирішити проблему нестачі місць у дитячих садках. А там же на Північному великий спальний масив, багато людей живе. Тому ми без вагань підтримали саме цей проєкт на Коновальця. Тим паче, що там дуже активні батьки живуть.

Що вдалося зробити нашій команді у цьому напрямку? Було розроблено проєктно-кошторисну документацію, проведено експертизу об’єкта щодо того, чи доцільно проводити його реконструкцію. Далі обласна комісія включила цей садок в перелік об’єктів, які фінансуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. З міського бюджету було виділено перші три мільйони гривень як частина співфінансування. А з державного бюджету надійшло перших 22 мільйони гривень. Враховуючи складність та важливість об’єкта, було прийнято рішення, що замовником будівництва буде управління капітального будівництва Рівненської ОДА. І як результат, ми зрушили з місця це складне питання.

У червні 2019 року там нарешті розпочалися будівельні роботи, було виконано підготовчі будівельні роботи та почалася реконструкція.

— Отже, будівництво наразі зупинено. Але чому?

— Якщо відверто, то я не до кінця розумію логіку того, що відбулося. Ми наразі втратили рік. І чому проєкт, який коштував 132 мільйони гривень, визнаний дорогим і нелогічним. А в пошуках якогось компромісного і дешевшого рішення, окрім того, що втрачено стільки часу та можливостей, нам ще зараз говорять, що цей проєкт буде коштувати не менше 150 мільйонів гривень. Я не бачу тут логіки насправді.

— Що було і є найважчим під час старту цього проєкту?

— Питання дитячого садка на Коновальця є дуже резонансним і болючим на сьогодні для нашого міста. Це великий і складний у чомусь проєкт для реалізації, тому що завжди важко щось починати, а тим більше допрацьовувати те, що хтось робив до тебе двадцять років тому. Але ми це зробили, показали результат, почали реконструкцію, розпочали добудовувати садок. Однак, на жаль, на сьогодні втрачено багато часу і, скоріше за все, витрачені на початок будівництва кошти будуть просто змарновані. А це мільйони гривень.

22 мільйони гривень, які були виділені минулого року з державного бюджету, на жаль, також не були інвестовані у реконструкцію дитячого садка та повернулися до державного бюджету.

Особисто для мене дуже важливо, щоб садок на Коновальця таки був збудований і бажано за рекордно короткий час. Я впевнений, що всі розуміють, які важливі соціальні питання вирішують дитячі садки. В першу чергу, з точки зору освітнього процесу і, що не менш важливо, додаткових можливостей для батьків: реалізовуватись в житті, працювати та багато іншого.

В області трохи більше ніж за три роки ми збудували десятки садків, груп для дітей, закінчили декілька ще радянських довгобудів — як шкіл, так і дошкільних закладів, інших соціальних об’єктів, тому що будівництво дитячих садків — це інвестиція в наше місто, в наших дітей, наше майбутнє.

Записала Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також