Олексій Муляренко: «Я очікував, що буде саме такий результат, хоч і сподівався на інший»

1878 1

Ми у соцмережах:

Олексій Муляренко: «Я очікував, що буде саме такий результат, хоч і сподівався на інший»

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко тішиться тим, що президентські вибори відбулися демократично і «на високому рівні». Щодо результату виборів висловився так: «Рівень підтримки Петра Порошенка у нашій області був одним із найвищих, а це й оцінка нашій команді за останні кілька років». На посаді йому залишилося працювати місяць-півтора. Писати достроково заяву на звільнення, як це зробили голови трьох областей, не збирається. Хоче передати справи наступнику, а от хто ним буде — поки не знає.

— Вважаю, що ми на високому рівні робили і продовжуємо робити свою роботу, у нас є гарні результати, а тому залишити напризволяще роботу адміністрації, як мінімум, безвідповідально, — пояснює свою позицію п.Муляренко. — Окрім того, усі процеси відбуваються швидко, тож не бачу жодних застережень, щоб дочекатися інавгурації, указу президента і передати справи наступникам, щоб не відбувалося ніяких збоїв і Рівненщина могла спокійно працювати.

— Що плануєте зробити за ці кілька тижнів, що у вас залишилися на посаді голови ОДА?

— Моїм завданням є зробити все, щоб зміна влади не вплинула негативно на розвиток регіону, зокрема, на будівництво соціальних закладів, доріг і т.д. Щоб Рівненська область могла вчасно отримати кошти з державного бюджету.

— Чотири ваших заступники після вашого звільнення залишаться працювати чи підуть за вами з посад?

— Це процес діалогу. Думаю, питання будуть вирішуватися індивідуально. Тож залежатиме, по-перше, хто буде наступним головою. А по-друге, думаю, наступник приведе своїх заступників.

— Минулого тижня суд ухвалив поновити Юрія Приварського на посаді першого заступника голови ОДА, зазначивши, що ваше розпорядження про його звільнення було неправомірним. Ви поновите п.Приварського?

— Суд півтора року розглядав цю справу і за тиждень до виборів ухвалив таке рішення. Не знаю, чи воно політичне, але Рівненська ОДА буде апелювати, я відстоюватиму правильність свого розпорядження. Юрій Приварський поки що з документами про поновлення не звертався.

— На посаді голови ОДА ви уже три роки. Чим пишаєтеся і що зробити не вдалося?

— Мені, як регіональному лідерові, у першу чергу вдалося налагодити командну роботу. Згадайте хоча б, яка турбулентність була у Рівненській облраді, а останні півтора року принципові рішення, які впливають на діяльність області, депутати підтримують.

Також я пишаюся професійною командою в ОДА, темпами, якими ми реалізовуємо державні програми. За багатьма показниками Рівненська область посідає перші місця в країні. У нас успішно відбувається реформа децентралізації, яка підтягує за собою й інші реформи. Громади, які було створено в області, є успішними та спроможними. Область є лідером за кількістю збудованих сільських амбулаторій, і ми продовжуємо цю роботу.

Проте є те, чого хотілося б більше: ремонту доріг, наприклад. На жаль, у нас немає такої потужної митниці, як на Волині та Львівщині, які б дозволили у рамках митного експерименту, що був попередніми роками, збудувати величезну кількість доріг. Фінансування на державні дороги Рівненської області є невеликим, але створений минулого року дорожній фонд дозволить вирішити чимало проблем з місцевими дорогами.

— Більшість тендерів останніми роками виграють одні і ті ж фірми. З ними є домовленості чи це, так би мовити, випадковість?

— Така ситуація відбувається у кожній області. Обсяги будівельних робіт збільшилися, ми вимагаємо від будівельних організацій якості, швидкості і прийнятної ціни, а фірм на будівельному ринку, які мають досвід, техніку і людей, — обмежена кількість. Думаю, незабаром буде внесено зміни, щоб під час тендерів на Prozorro враховували не лише ціну, а й імідж компанії. Бо часто виграють тендер фірми за низькою ціною, а потім об’єкт не будують. Ми намагаємося, щоб у нас такого не було, стараємося слабкі фірми не допускати. Тим паче, що держава забезпечує фінансуванням на високому рівні.

— А як же руліжна доріжка у рівненському аеропорту, яку з 2017 року не можуть здати в експлуатацію?

— Товариство за свої кошти виправило недопрацювання. Але у рамках відкритого кримінального провадження ще мали провести експертизу, без якої будівельна компанія не може здати об’єкт в експлуатацію. Експертизу мали би вже зробити незабаром, а сама доріжка вже зроблена.

— Ви маєте підстави підозрювати когось зі своїх підлеглих у незаконному збагаченні на посаді? Наприклад, голову Демидівської РДА, якого затримувала поліція у березні.

— Думаю, що ні. Для цього є правоохоронні органи, які вже доводили певним посадовцям, що вони щось робили неправильно. Щодо голови Демидівської РДА, то досі триває розслідування. Я спілкувався з ним, звісно. Він каже, що ситуація з ним виникла штучно.

— А як же численні розповіді про те, що у будівельній сфері (і не лише за бюджетні кошти) залишилися і навіть посилилися «відкати»?

— Керівництву ОДА їх точно не віддають. Тендерні процедури у нас є досить прозорими. Окрім того, проблем з фінансуванням на сьогодні теж немає.

— Спорткомплекс на Макарова не перетвориться на довгобуд?

— Думаю, це буде державний злочин, якщо перетворять, враховуючи, яку кількість коштів вже витратили на цей об’єкт. Можливо, відкривати спорткомплекс буду і не я, але впевнений, що він відкриється вчасно. Окрім того, планую залишатися у політиці, тож думаю, зможу впливати на перебіг подій у регіоні, зокрема, і на будівництво цього об’єкта.

— Хто винен, що досі так і не вирішено проблему незаконного видобутку бурштину?

— Ми робили все можливе: у нас була велика кількість робочих груп, ми створили штаб, залучали поліцію, Нацгвардію, співпрацювали з місцевими органами влади. Проблему допоміг врегулювати ринок — вартість закупівлі бурштину значно впала. Ще дехто займається незаконним видобутком, бо звик до такого способу заробляння грошей, але це локально. Потрібен закон, який би жорстко встановлював покарання за незаконну діяльність, а з іншого боку, регламентував, як людям, які видобувають бурштин, легалізувати свою роботу. Це б забезпечило і зайнятість населення, і надходження до бюджету. Те, що закон вчасно не було прийнято, — колективна безвідповідальність Верховної Ради.

— Рахували, яких економічних збитків зазнала Рівненщина і державний бюджет, зважаючи, що проблему з незаконним видобутком вчасно не розв’язали?

— Сума є трохи містичною, не знаю, наскільки вона відповідає дійсності, але потрібно розуміти, що то великі кошти. Достеменно ж ніхто не знає, скільки бурштину видобувається.

— А хто «кришує»?

— Такі люди є, але це не голова ОДА. Для мене було принциповим не бути причетним до цього. Порівняно з попередніми роками, ситуація на Поліссі змінилася. На сьогодні не існує стабільної структури, яка «кришує» незаконний видобуток, усе локально.

— Рівненський аеропорт зможе відродитися без залучення зовнішніх інвестицій?

— Дуже проблематично це буде зробити. Аеропорт працює, має статус міжнародного, приймає літаки, має гарні стартові позиції для розвитку, є привабливим для інвесторів, але на сьогодні інвесторів ми так і не знайшли. Я свого часу вів переговори з потужною прибалтійською компанією, яка працює багато років у цій галузі і яка розуміла, що потрібно робити з аеропортом. Але це публічна компанія, яка, враховуючи усі ризики, які були у 2016-2017 роках, відтермінувала питання про вкладення інвестицій.

— На наступну сесію облради виноситимете знову питання про створення конкурсної комісії з передачі аеропорту у концесію?

— Йдеться лише про створення комісії, а не про передачу аеропорту в концесію якійсь конкретній компанії. Створення комісії дасть можливість оголосити конкурс і розглядати претендентів на концесію.

— В облраді, у зв’язку зі зміною президента, розпочнеться «турбулентність»?

— Є така вірогідність, що з’являться охочі похитати ситуацію, хоча на сьогодні там все збалансовано доволі добре.

— Вже є люди, які поспішно покидають фракції БПП у міській та обласній радах?

— На сьогодні такої інформації у мене немає.

— Ви кажете, що залишаєтеся у політиці. Будете балотуватися до Верховної Ради?

— На сьогодні я ще працюю головою ОДА, а президентом до інавгурації залишатиметься Петро Порошенко. Потрібно допрацювати, передати повноваження і тоді планувати своє політичне майбутнє. Зважаючи, що найближчі вибори — парламентські, і враховуючи досвід, якого я набув, працюючи в органах місцевого самоврядування, на посаді голови ОДА, депутатом міськради, мені цікаво його буде реалізувати у Верховній Раді.

— А на посаду міського голови Рівного будете балотуватися?

— Місцеві вибори ще не скоро, важко зараз сказати. Мені небайдужий розвиток мого міста, знаю, що багато потрібно зробити, як це робити, і я впливатиму на цей процес.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також