Онкологія: безкоштовного лікування для всіх поки не буде

4297 0

Ми у соцмережах:

Онкологія: безкоштовного лікування для всіх поки не буде

Пацієнтів Рівненського обласного протипухлинного центру з кожним роком більшає. Родинам, які стикалися з онкологічними захворюваннями, доводилося витрачати десятки тисяч гривень на лікування рідних. Декому — й сотні тисяч. Реформа у медицині мала змінити ставлення до онкології, і фінансування галузі таки зросло. Проте навіть цих коштів не вистачить, аби забезпечити повністю безкоштовним лікуванням усіх хворих. Які послуги у Рівненському протипухлинному центрі тепер мають бути безкоштовними, а які платними?

Перейменований рівненський онкодиспансер, як і майже всі медичні заклади в Україні, з 1 квітня уже отримує фінансування від Національної служби здоров’я України. А це означає, що платять закладу за кожен пролікований випадок окремо. Протипухлинний центр підписав з НСЗУ договір на дев’ять пакетів медичних послуг на загальну суму 72 млн грн. Це значно краще фінансування, аніж було торік за медичною субвенцією, зазначає директор центру Григорій Максим’як, але все ж недостатнє для того, аби заклад надавав усі послуги безкоштовно.

Григорій Максим’як— Перші гроші від НСЗУ надійшли лише наприкінці квітня — на початку травня, тому ми тільки проводимо тендери на закупівлю медикаментів для диспансеру. Йдеться про антибіотики, препарати для наркозу, які будуть безкоштовними для пацієнтів відповідно до умов підписаного договору, — розповідає Григорій Максим’як. — Тендер на препарати та хімікати для нашої лабораторії ми вже провели — і вони тепер безкоштовні для пацієнтів. Кошти на препарати хіміотерапії виділяють за окремою програмою онкології, цим опікується централізовано МОЗ. Ми отримали цього року препаратів хіміотерапії на 7 млн грн, а потреба — на близько 20 млн. Базові препарати маємо, але більш ефективних, дорожчих не вистачає.

Кошти НСЗУ — це переважно фінансування на купівлю частини медикаментів та заробітну плату працівників. Дбати про медичні заклади, які відповідно до реформи перетворили на некомерційні підприємства, мають також їхні власники — обласні або міські ради. Протипухлинний центр — власність Рівненської обласної ради. Вона наразі не відмовляється від допомоги онкохворим. На сесії 5 червня обласні депутати обіцяли виділити 1,6 млн грн на закупівлю трьох джерел іридію-192 для апарату брахітерапії. Цих джерел вистачить на рік для надання радіологічної допомоги 200 пацієнтам. За словами пана Максим’яка, апарат, для якого потрібно купити іридій, забезпечує надсучасне та високоефективне лікування.

Протипухлинний центр, відповідно до реформи, мав би надавати і офіційні платні послуги, заробляючи кошти також самостійно. Проте тарифів заклад досі не розробив. За словами Григорія Максим’яка, причина — у МОЗ, яке не запропонувало методику розрахунку платних послуг. Також директор додає, що до платних послуг потрібно підготуватися. Наприклад, зробити у закладі палати підвищеного комфорту.

Щодо безкоштовних послуг у протипухлинному центрі, то відповідно до договору з НСЗУ вони поділяються за дев’ятьма пакетами. На хірургічні операції центр до кінця року отримає майже 15 млн грн, яких має вистачити на трохи більше 2200 випадків. У вартість операції входить первинний огляд пацієнта, проведення всіх потрібних лабораторних та інструментальних обстежень, сама операція, анестезія та анестезіологічний моніторинг під час операцій та обстежень, післяопераційний моніторинг, знеболення та подальша медикаментозна терапія, патоморфологічні дослідження, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, консультації лікарів інших спеціальностей, проведення заходів з вторинної профілактики захворювання, медична реабілітація в гострому періоді для запобігання виникненню післяопераційних ускладнень, направлення пацієнтів в інші заклади для надання там спеціалізованої чи високоспеціалізованої допомоги, для медичної реабілітації у підгострому або відновному періодах або для паліативної меддопомоги.

Послуги з мамографії передбачено для понад 2800 пацієнтів на загальну суму 580 тис. грн. Пацієнтам у центрі безкоштовно мають надати консультацію лікаря перед дослідженням, проекційне рентгенографічне неінвазивне дослідження молочних залоз, а також аналіз та опис результатів дослідження.

Пакет «Езофагогастродуоденоскопія» передбачає послуги для 880 пацієнтів на загальну суму 659,6 тис. грн. Безкоштовними для пацієнта будуть консультація лікаря, ендоскопічне дослідження стравоходу, шлунка (в тому числі огляд шлунка в інверсії) та дванадцятипалої кишки крізь ротову порожнину з діагностичною метою та для проведення ендоскопічних маніпуляцій (зокрема, взяття матеріалу для гістологічного дослідження), виконання поліпозиційної біопсії за системою «OLGА» для діагностики передракових змін слизової оболонки шлунка, вимірювання вистеленого циліндричним епітелієм стравоходу, анестезія та анестезіологічний моніторинг під час дослідження, гістологічне дослідження взятого матеріалу та аналіз і опис результатів.

«Колоноскопія» передбачена для 230 пацієнтів на суму у трохи більше півмільйона гривень. Держава оплачує консультацію лікаря, ендоскопічне дослідження ампули прямої кишки, товстої кишки і термінального відділу тонкої кишки з діагностичною метою та з проведенням ендоскопічних маніпуляцій, зокрема, з взяттям матеріалу для гістологічного дослідження, діагностичну колоноскопію діагностичну для візуального огляду без проведення ендоскопічних маніпуляцій, хромоколоноскопію для діагностики неопластичних колоректальних утворень, анестезію, гістологічне дослідження взятого матеріалу.

«Цитоскопія» запланована лише для 40 пацієнтів на суму 32 тис. грн. Послуга передбачає консультацію лікаря, діагностичну цитоскопію (уретроцитоскопію) для візуального огляду стінок уретри, сечового міхура і вічок сечоводів без проведення ендоскопічних маніпуляцій, а також цитоскопію (уретроцитоскопію) з ендоскопічною маніпуляцією, зокрема, для взяття матеріалу для гістологічного дослідження, анестезію, гістологічне дослідження матеріалу.

«Бронхоскопія» запланована на 44 випадки, за неї заклад отримає 42,6 тис. грн. Безкоштовними для пацієнта будуть консультація лікаря, діагностична бронхоскопія для візуального огляду дихальних шляхів та бронхоскопія з ендоскопічною маніпуляцією, оцінювання структури дихальних шляхів із взяттям матеріалу на цитологічне та гістологічне дослідження, анестезія, гістологічне дослідження взятого матеріалу.

Пакет «Діагностика та хіміотерапевтичне лікування захворювань» принесе протипухлинному центру 20,1 млн грн. Безкоштовними для пацієнта є: консультація лікаря, лабораторна ендоскопічна та інструментальна діагностика новоутворень та передпухлинних патологій, включаючи патоморфологічне дослідження тканини пухлини, проведення магнітно-резонансної томографії або/та комп’ютерної томографії, медикаментозне лікування (хіміотерапія, гормонотерапія, імунотерапія, таргетна терапія), цілодобовий медсестринський та лікарський догляд, своєчасне знеболення, консультації лікарів інших спеціальностей, послуги з медичної реабілітації в гострому періоді, направлення в інші заклади для надання послуг з реабілітації та паліативної меддопомоги.

«Діагностика та радіологічне лікування онкозахворювань», вартістю 33,4 млн грн, передбачає ті ж безкоштовні послуги, що й попередній пакет, окрім пункту про медикаментозне лікування, який у цьому пакеті замінений променевою терапією та/або ядерною медициною, радіонуклідною терапією.

На 1,7 млн грн передбачено фінансування стаціонарної паліативної меддопомоги, яка, окрім цілодобового догляду, оцінки стану, зокрема, психоемоційного, симптоматичної та фізичної терапії, реабілітації пацієнта, передбачає також навчання членів родини навичок догляду за тяжкохворими.

Варто зазначити, що безкоштовно згадані послуги надаються переважно тим пацієнтам, які мають направлення лікаря, в тому числі і сімейного, до протипухлинного центру. Також у перелік безкоштовних входять лише ліки, що є у затвердженому МОЗом національному переліку лікарських засобів, які заклади можуть купувати за бюджетні кошти. А у перелік переважно входять більш дешеві препарати.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також