Острів щастя між Європою та Африкою

2543 0

Ми у соцмережах:

Острів щастя між Європою та Африкою

Там — легендарні лицарі і середньовічні міста, чисте море із скелястими берегами, багато сонця і смачної їжі з морепродуктів. Йдеться про Мальту — маленьку країну посеред Середземного моря, яка складається з трьох островів – Мальта, Гозо і Коміно. Досі вона була відома завдяки своєму розташуванню — якраз між Європою та Африкою, і своїм історичним минулим, пов'язаним, зокрема, з лицарями Мальтійського ордену.

Палац Великого Магістра Мальтійського ордену. Тепер це резиденція Президента, а також музей лицарських обладунків, в якому понад 6000 експонатів

Сучасна Мальта — це “курорт для інтелектуалів”, тих, кого нудить від марудного лежання під сонцем впродовж усієї відпустки. Це подорож для тих, хто любить відкривати для себе нові країни, поєднуючи комфортний відпочинок на морі з пізнавальними мандрівками.

На Мальті багато морських бухт, в яких стоять кораблі, крейсери, яхти

Мальта, колишня колонія Англії, стала незалежною республікою у 1974-му. І увійшла й в історію незалежної України — адже саме під час її головування в Європейському Союзі ми отримали безвізовий режим з ЄС. Тож тепер українцям простіше мандрувати й до самої Мальти. Тим паче що цього літа Air Malta відновила регулярні авіарейси з київського Борисполя до Валетти — три години в літаку, і ти вже у столиці Мальти, на курорті, де немає суєти, а присутнє відчуття гармонії та щастя.

Кожний мальтійський будинок має власну назву, позначену на спеціальній табличці

Тут чиста морська вода, причому з дивовижним різноманіттям кольорів, а навколо — скелясті береги, такими краєвидами з насолодою милуватися можна довго. Пляжі — здебільшого кам'янисті, але саме такі, причому максимально наближені до природних умов, найбільше полюбляють місцеві жителі. Щоправда, достатньо й піщаних -  і не тільки природних, на деякі спеціально для вибагливих туристів пісок навіть з Африки завозять. Оскільки широких піщаних пляжів на Мальті все ж небагато, їх не віддають у розпорядження готелям — вони відкриті для всіх. З готелями проблем немає — можна поселитися, наприклад, в не дуже дорогий Holiday Inn Express, а можна обрати і респектабельний Intercontinental. Є чимало й вілл та апартаментів, які здаються гостям в оренду. А також хостелів.

Пляжі — здебільшого кам'янисті, але достатньо й піщаних — на деякі спеціально для туристів пісок завозять з Африки

Приваблює туристів на Мальту не тільки середземноморський клімат, а й кухня, багата смачними стравами з морепродуктів. Популярністю користуються тунець та лосось на грилі, тушковані у вині равлики, королівські креветки у фрітюрі, мальтійський рибний суп (в якому є й креветки, і мідії). А ще тут дуже дуже смачний хліб фтіра та різноманітні десерти. Серед м'ясних страв обирають браджолі (рулет з тонкого шматка яловичини з начинкою), тушене м'ясо кролика. Популярні й мальтійські равіолі з традиційним козиним сиром у томатному соусі.

Середноморська “дієта”

Середноморська “дієта”

Середноморська “дієта”

Подобається туристам і доброзичливість жителів цієї острівної країни, і зручність спілкування — англійська мова тут офіційна поряд з мальтійською.

У містах часто можна побачити гарно вбраних і доглянутих жінок старшого віку, які, ховаючись від спеки в затінку будинку, виходять, щоб поспілкуватись та поспостерігати за туристами

Але насамперед — це цікавість до багатющої історії Мальти: доісторичні мегалітичні храми, міцні фортеці, багаті на архітектуру міста Мдіна та Валетта.

Залишки мегалітичного храму доісторичного періоду. На Мальті знайдено 5 таких мегалітичних структур. Вони вважаються одними з найдавніших релігійних місць у світі

Одна лиш історія Мальтійського ордену чого варта! На лицарях і зосереджена основна історія Мальти. Саме лицарі Мальтійського ордену перетворили подаровані острови на дуже затишну та комфортну для проживання країну.

Головний храм лицарів – це Собор Святого Йоана у Валетті. Збудований у XVI столітті, він вражає зовнішньою скромністю і багатим бароковим убранством усередині. Цей собор виконує функцію гробниці, оскільки є головним місцем спочинку 400 лицарів

Залишили свій слід в історії Мальти і араби, які привезли на острови цитрусові, і турки, які внесли «родзинок» в архітектуру, і сицилійці зі своєю кулінарією, і британці.

Місто, яке ви захочете обов’язково відвідати, це колишня столиця Мдіна — її ще називають містом тиші, оскільки там – жіночі монастирі з дуже суворим уставом, що забороняє розмовляти.

Мдіна — місто тиші

Гуляючи вузькими вуличками, милуючись невисокими будиночками з химерними дверима та незвичними балкончиками, ви проникнетеся таємничістю цього місця. Любителям містичного сподобається екскурсія нічною Мдіною.

Мдіна — старе місто

Серцем трьох мальтійських островів є Валлетта - фортеця і сучасна столиця країни. Усі її вузькі вулички, наповнені крамничками та ресторанами, упираються в стіни, за якими видніється море. Адже місто розташоване на вузькому острові, оточеному двома бухтами.

Валетта, столиця Мальти: типова вуличка, яка закінчується виходом до моря

Валлетту, як неприступну фортецю та водночас місто, комфортне для життя, заснував Великий Магістр Мальтійського Ордена, іменем якого його й назвали.

Загалом Валлетта — це ніби кам'яні джунглі, серед яких все ж є місця, де можна сховатись від спеки — ще в лицарські часи тут було закладено три міських парки, два з яких з чудовим видом на Великую Гавань — так звані сади Барракка.

Чудова панорама з тераси саду Барракка

Якщо ж ви захочете розважитись, або ж зайнятися шопінгом, тоді вам підійдуть такі міста, як Сліма, Сан Джван, Сан-Джуліанс, район Пачевіль. У цих містах — багато ресторанів, барів, кафе, торгівельних центрів і невеликих магазинчиків. Пачевіль можна назвати нічною столицею острова через велику кількість нічних клубів — це курортне місто не спить до ранку.

Пачевіль — район, де не сплять до ранку

Якщо ж навпаки - хочеться більш усамітнених місць, то зверніть увагу на район Трьох міст (Three cities) — це три невеличкі півострови. Тут в основному проживають мальтійці, але сусідство з ними буде комфортним. Приємно буде й прогулятися по кам'яних вуличка-лабіринтах цих містечок, набережних та портах.

 Район трьох міст

У місцевості, яка має назву Mellieha, розташоване селище Попая (Popeye Village) — голлівудський подарунок острову. У 80-х тут проходили зйомки музкомедії «Моряк Попай». А тепер бутафорне селище — це популярне місце для відпочинку і розваг.

Popeye Village — це місце для розваг і смачної їжі — у ресторанах переважають страви середземноморської кухні

Вихідні чимало мальтійців проводять на острові Гозо. Та й майже кожен з більш ніж 1,6 мільйона туристів, що відпочивають щорічно на Мальті, відвідує острів Гозо — до нього паромом, який відправляється щогодини, хвилин 20. Це одне з найгарніших і найспокійніших природніх місць в країні, і з хорошими піщаними пляжами. Гозо також відомий своїми кавунами і динями, помідорами і величезними оливками. Острів Гозо має свою столицю – місто Вікторія, яка раніше називалася Рабат. Чимало туристів тут прямує в фортецю Цитадель, яку в 16 столітті будували лицарі на великому пагорбі.

На паромі до острова Гозо — 20 хвилин

Загалом літо на Мальті триває довше звичних нам трьох місяців. Найбільш активний туристичний сезон на Мальті - з квітня по жовтень, а от у грудні-січні вдвічі менше відпочивальників, але відповідно і ціни суттєво менші. Зрештою, в який би сезон ви не поїхали у цю країну, не розчаруєтесь - на Мальті безліч дивовижних місць, які варто подивитися.

Галина КОТУЛЬСЬКА.

Подорож до Мальти була організована Мальтійським бюро з туризму та Українським Журфондом при сприянні TravelProfessionalGroup.

Мальтійська біржа щороку залучає в країну мільярди доларів інвестицій

Такі білосніжні вуличні скульптури — по всій Валлетті, і вони візуалізують популярні мальтійські приказки

У Валлетті на центральній вулиці Республіки стоять поруч два зовні схожих будинки з притаманними саме Мальті балкончиками-галереями. Але один з них — муніципальний, в ньому квартири для незаможних. А сусідній — приватна власність однієї сім'ї

На Мальті - будівельний бум, крани на кожному кроці. Але нові будівлі органічно вписуються у стиль 16-17 сторіччя. Як от, наприклад, будинок парламенту у центрі Валлетти, збудований нещодавно.

Ця фортеця — власність одного лицаря, і він в ній проживає

Будинки на Мальті одного кольору — піщаного, а от двері — у кожного різні


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також