Острогу потрібен перинатальний центр!

1592 0

Ми у соцмережах:

Острогу потрібен перинатальний центр!

Останнім часом ходять тривожні чутки щодо майбутнього акушерсько-гінекологічного відділення Острозької центральної районної лікарні. За поясненнями ми звернулись до керівника цього закладу Василя Веляника.

- Часто доводиться чути і читати різні коментарі стосовно скорочення у акушерсько-гінекологічному відділенні райлікарні. Острожани побоюються, що жінкам не буде де народжувати.

- На сьогодні акушерсько-гінекологічне відділення КНП «Острозька ЦРЛ» працює у звичному режимі в тому ж приміщенні й надає відповідну медичну допомогу. Усі послуги для жінок залишаються доступними і зараз. Щодо ймовірності скорочення, то все відбувається відповідно до медичної реформи. Національна служба здоров’я України фінансує не ліжка, стіни чи кількість персоналу, а кількість пологів і випадків захворювання. Розрахунки щодо тієї кількості місць, які мають бути, спираються на кількість населення та кількість випадків, які трапляються за профілем відділення. На сьогодні у відділенні функціонує 15 акушерських та 10 гінекологічних ліжок, і цього цілком достатньо.

- Яка ситуація з фінансуванням?

- Було прийнято непопулярне рішення щодо оптимізації гінекологічних ліжок, щоб скоротити витрати на утримання відділення й заробітну плату медпрацівникам. Це якраз і є наслідок того, що я вам говорив. Ми мусимо відповідати тим критеріям, які фінансуються. Наразі видатки на утримання відділення покриваються за рахунок інших структурних підрозділів. Але ж ви розумієте, що це може бути лише тимчасовий захід. Адже сьогодні на утримання акушерсько-гінекологічного відділення витрачається мільйон гривень. Це перш за все витрати на утримання приміщення, оплата енергоносіїв, поточний ремонт, не враховуючи видатків на заробітну плату персоналу.

- Як ви вважаєте, чи потрібна оптимізація у відділенні?

- Давайте на все подивимось у комплексі. Відділення розраховане на 1000 - 1500 пологів на рік. Відповідно під це розраховувались площі, утримання та персонал. За перше півріччя 2020 року у відділенні народилося 106 немовлят. Тобто в річному вимірі відділення працює лише на 20% потужності, якщо можна так сказати. Національна Служба здоров'я України відшкодовує медичному закладу за одні пологи 8136 гривень. Тоді як при нинішній народжуваності на одні пологи витрачається 20-22 тисячі гривень. Щоб відділення могло себе забезпечити, так би мовити вийти в «нуль», потрібно не менше 600 пологів на рік. Потрібно щоб народжуваність на Острожчині зросла щонайменше втричі.

- То можливо в Острозі взагалі не потрібне таке відділення?

- Дуже потрібне! Просто необхідно все привести у відповідність до ситуації і вимог часу. Скажу вам більше, я вважаю, що в Острозі має бути сучасний перинатальний центр, в якому б могли народжувати жінки з нинішніх: Острозького, Корецького, Гощанського і навіть Здолбунівського районів. Переконаний, що в рамках адміністративної реформи, це цілком реально зробити за кілька років. А до того часу, при створенні належних санітарно-гігієнічних умов і медичних технологій – розгорнути дане відділення на базі КНП «Острозька ЦРЛ». Це дало б можливість зекономити кошти на утримання АГВ і виконати вимоги Національної служби здоров’я України.

- Що тоді робити з нинішнім акушерсько-гінекологічним відділення?

- Тепер щодо ситуації із самим приміщенням АГВ. Моя принципова позиція: приміщення має бути власністю громади, і щоб використовувалося для потреб медичної галузі. На сьогодні технічний стан цього приміщення є кращий, ніж будь-якого іншого відділення лікарні. Тому ми ініціюємо клопотання перед районною радою щодо передачі акушерсько-гінекологічного відділення Острозькому районному центру ПМСД. У разі прийняття такого рішення покращиться якість та доступність надання первинної медичної допомоги жителям міста, особливо для певних категорій населення (інвалідів, пенсіонерів, мам з візочками). Кожний сімейний лікар матиме змогу працювати з пацієнтами в окремому кабінеті, а Центр ПМСД матиме цілісну структуру, адже зараз це фактично набір розрізнених приміщень КНП «Острозька ЦРЛ». Я категорично проти, щоб будівлю акушерсько-гінекологічного відділення, яка знаходиться у центрі міста, віддати під гуртожиток, комусь продали чи «віджали». Вважаю, що вона має залишатись у власності громади, зберігати медичний профіль та служити на благо здоров’я людей. Переконаний, що у влади вистачить розуму і мудрості, щоб правильно вирішити це питання. Хоча й розумію, що це вже буде після виборів. Оскільки політики, дуже не люблять говорити про незручні питання перед виборами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також