Паличка Коха стійка до кислот і спирту, але не витримує сонячного проміння та хлору

7350 0

Ми у соцмережах:

Паличка Коха стійка до кислот і спирту, але не витримує сонячного проміння та хлору

Сьогодні увага в усьому світі прикута до ситуації з поширенням коронавірусу, і для цього, як бачимо, є всі підстави. Водночас не маємо забувати й про інші хвороби, статистика з ураження людей якими неблагополучна. Про це нагадують Роман Шустик, керівник Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру, та лікар-терапевт цього медзакладу Наталія Стрибулевич.

Туберкульоз — це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії туберкульозу, або палички Коха. Вдихання мікобактерій туберкульозу призводить до захворювання органів дихання: 95?98% їх припадає на туберкульоз легенів; позалегеневі форми туберкульозу (шкіри, нирок, суглобів і кісток та ін.) зустрічаються рідко — менше 1%. Основним джерелом інфікування є хвора людина.

Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3?4 до 8?12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого. Не переносить мікроб дії сонячного опромінення, активного хлору, дезінфектантів.

Близько третини населення світу інфіковано бактерією туберкульозу. Хвороба розвивається лише у невеликої частини інфікованих людей. Підвищеному ризику розвитку туберкульозу піддаються люди з ослабленою імунною системою. Наприклад, імовірність розвитку активного туберкульозу у людини з ВІЛ приблизно в 26?31 разів вища.

У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою, а день 24 березня — Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

Симптоми туберкульозу: кашель, частіше сухий, що продовжується більш ніж 2?3 тижні; кровохаркання (наявність крові у мокроті, що виділяється при кашлі); підвищення температури більше 5?7 днів; задуха; погіршення або відсутність апетиту; раптове схуднення.

При виявленні подібних симптомів у себе або у своїх близьких потрібно негайно звернутись до дільничного терапевта або сімейного лікаря!

Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та запобігання його поширенню. Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу. Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання за умови ефективного лікування.

Профілактика туберкульозу

Здоровий спосіб життя: відмовитись від алкоголю і куріння. Наркоманія і токсикоманія значно підвищують ризик захворювання.

Дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми.

Вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків, жирів, вітамінів. Уникати вживання консервів і різноманітних концентратів.

Займатись спортом або фізичними вправами, якомога більше перебувати на свіжому повітрі.

Регулярно раз на рік проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням.

При будь-яких проявах погіршення стану здоров’я негайно звертатися до лікаря.

Специфічна профілактика — це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ.

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх. Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Будьте здорові!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також