Пам’ять волинських інтелігентів, яких розстріляли нацисти, вшанували в Рівному

761 0

Ми у соцмережах:

Пам’ять волинських інтелігентів, яких розстріляли нацисти, вшанували в Рівному

Вісім десятиліть тому в урочищі Видумка, що поблизу Рівного, нацистські окупанти розстріляли і спалили півтори сотні українських патріотів, насамперед – інтелігенції. Загалом упродовж 1943-44 років на цьому місці було страчено понад три з половиною тисячі в’язнів рівненської тюрми, представників місцевої інтелігенції, серед яких були священники, лікарі, вчителі, журналісти.

Рівненська обласна рада у 2000 році прийняла рішення про встановлення 15 жовтня Дня пам’яті волинських інтелігентів. Цього ж року в урочищі Видумка засновано церкву.

Щороку родичі та нащадки загиблих, очевидці, громадські активісти, представники церкви та влади збираються 15 жовтня, аби вшанувати пам’ять волинської інтелігенції, яка віддала життя за волю і право жити на рідній землі.

 

Сьогодні біля пам’ятного знаку за ініціативи місцевої «Просвіти», Конгресу української інтелігенції також зібралися рівняни, щоб принести спільну молитву заупокоєння душ закатованих окупантами волинян, повідомляє Рівненська облрада.

Разом із рівненською громадою вшанували пам’ять жертв, що загинули в урочищі Видумка, заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюкта керуючий справами виконавчого апарату обласної ради – керівник секретаріату Богдан Сологуб.

- 80 років тому нацистські окупанти на цьому місці стратили понад три тисячі представників волинської інтелігенції, учасників національно-визвольних змагань. І зараз, через майже століття, рашистськіокупанти чинять ті самі звірства, вбиваючи українських патріотів, – зазначив у своєму виступі Сергій Свисталюк. – Єдиний шанс неповтореннятрагічних сторінок минулого – це сильна, успішна Українська держава. Відтак ми повинні усвідомлювати, що найкращий спосіб вшанувати пам’ять загиблих українців у різних війнах і від різних окупантів – реалізація споконвічної мрії кожного українця: Україна – понад усе.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також