Пам’ятники загиблим на війні рівнянам оплатять з бюджету

1507 0

Ми у соцмережах:

Пам’ятники загиблим на війні рівнянам оплатять з бюджету

14,5 мільйона гривень виділило Рівне на встановлення пам’ятників рівненським воїнам, які загинули на війні з рашистами. На кладовищі «Нове» ставитимуть однакові пам’ятники за зразком, який ще кілька років тому погодили для Героїв Небесної Сотні та АТО. За ці роботи візьмуться, як тільки дозволить погода.

Олена Петрик, заступниця директора міського департаменту соціальної політики:

— Починаючи з 2014 року, у Рівному всім загиблим встановлено пам’ятники на Алеї Героїв за рахунок коштів міського бюджету. А у 2015-му сім’ї загиблих спільно зі спецкомбінатом визначили зразок цього пам’ятника, його форму, матеріали, інші деталі. Тобто ескіз був затверджений саме родинами. До минулого року у нас не було великих втрат, встановлювали один-два пам’ятники в рік. Та оскільки через повномасштабну війну минулого року було багато поховань, з бюджету міста виділено 14,5 млн гривень.

Нині якраз минають перші сумні річниці від загибелі наших воїнів — на жаль, перші поховання відбулися ще в лютому 2022-го... Але наразі погода не дозволяє ставити пам’ятники, бо земля ще мерзла, сира. Та як тільки настануть сприятливі погодні умови, родини можуть звернутися із заявою до міського голови, яка буде переадресована на КП «Спецкомбінат — ритуальна служба» — уже налагоджена взаємодія. Укладається тристороння угода про встановлення пам’ятника узгодженого зразка на Алеї Героїв на кладовищі «Нове»: спецкомбінат його встановлює, подає нам розрахунки та акт виконаних робіт, і ми вже розраховуємося з ним. Порядок затверджений рішенням сесії міської ради — це передбачено у комплексній міській програмі «Турбота», а також затверджений розпорядженням міського голови. Однак родини загиблих ще поки не зверталися.

Додам, що в разі, якщо поховання здійснене за межами Рівненської міської громади (наприклад, десь в селі біля батьків чи удова виявила таке бажання), але до своєї загибелі людина була зареєстрована у Рівному, то в такому випадку родини загиблих захисників можуть самостійно встановлювати пам’ятника і подати нам заяву на відшкодування коштів. Але там складна процедура, бо вираховується вартість зразка, і ми не можемо перевищити її, навіть якщо родина хоче зробити більший, дорожчий пам’ятник — ми відшкодуємо стільки, скільки іде коштів на затверджений зразок. Яка конкретно це буде сума — поки не можу назвати, адже орієнтувалися ми тоді на розрахунки минулого року і ще не знаємо, скільки нині будуть коштувати матеріали, робота. Та все ж передбачаємо, що коштів має вистачити.

Тим часом, у Рівному може з’явитися цілий меморіальний комплекс, щоб вшанувати усіх полеглих рівненських воїнів. Де саме його можуть розташувати — поки невідомо. Але такі плани чиновники уже обмірковують і насамперед хочуть почути побажання сімей загиблих.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також